Wereldberoemde schrijvers als Paul Auster, Martin Amis, Dave Eggers, Jonathan Lethem, Philip Roth, Jonathan Franzen, Jay McInerney, Margaret Atwood, J.M. Coetzee, Zadie Smith, Simon Schama en Orhan Pamuk behoren tot de 65 ondertekenaars van een open brief aan president Trump waarin zij erop aandringen om het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden terug te draaien.

Met hun brief steunen zij de Amerikaanse PEN-club die vraagt om de op 27 januari afgekondigde maatregel in te trekken. Ook verzoeken zij de president om af te zien van alternatieve maatregelen die op dezelfde manier de vrijheid van reizen en de wereldwijde uitwisselen van kunsten en ideeën beperken.

De ondertekenaars, onder wie ook andere kunstenaars dan schrijvers, vinden dat het inreisverbod niet strookt met de waarden en de vrijheid waar de Verenigde Staten voor staan. In hun brief van 21 februari wijzen ze erop dat internationaal befaamde kunstenaars door Trumps decreet worden geraakt doordat ze niet aanwezig kunnen zijn bij culturele evenementen in Amerika.

‘Het verhinderen dat internationale kunstenaars bijdragen aan het Amerikaanse culturele leven zal Amerika niet veiliger maken, maar het internationale prestige en de invloed van Amerika schaden,’ aldus de brief die is gepubliceerd op de site van PEN America.