Het grote publiek kent Andries de Jong nog van zijn deelname aan het tweede seizoen van Big Brother, en wellicht ook van zijn deelname aan Temptation Island, maar gisteren is er een andere kant van zijn persoonlijkheid naar buiten gekomen, de poëtische. De Drachtster Courant meldt dat De Jong gekozen is tot gemeentedichter van Smallingerland (zeg maar Drachten en omgeving). Als gemeentedichter is De Jong tot eind 2018 in functie en zal hij vijf gedichten per jaar schrijven. Per gedicht ontvangt hij 150 euro.

Andries de Jong had concurrentie van Jan Ketelaar die over gewone mensen dichtte die ‘hun leven vullen / met samen zijn / beetje eten en poepen’, een vrij vers dat eindigt met de regel ‘en verder weet ik het even niet’. Naast Ketelaar was ook Mark Spijkers in de race die een heel gedicht wijdde aan een mogelijke gay parade in Drachten. De laatste strofe luidt:

gaat straks roze hand in hand over het groene lint
een vrijheid die bij het singellandschap past
man en man en vrouw en vrouw al dan niet met kind
schoorvoetend komt Drachten uit de kast

De jury koos niet voor dit geëngageerde gedicht, maar gaf de voorkeur aan een lofdicht van Andries de Jong op de festivals in Drachten. Zij winnende bijdrage:

Samenhoren

Daar waar mensen samen horen
en wensen samenkomen
op veldjes en in parken
behaaglijk tussen bomen

klinken keihard zachte klanken
geven muzikanten hun akkoord
laten kunstenaars zich gelden
en niemand die zich stoort.

Festivals in Drachten
zijn onmetelijk in trek
met cultuur en heerlijk happen
heeft elk feest zijn eigen plek.

Op de bonnefooi op pad en
geen verwachting van te voren
brengen festivals ons samen
daar waar mensen samen horen.

Andries de Jong

Hier is de voordracht te zien.