Je zou zeggen dat Das Mag als uitgeverij zijn sporen wel heeft nagelaten het afgelopen jaar. Kijk alleen maar naar twee van de zes nominaties op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Of kijk naar hun internationale aanwezigheid (in Londen, Berlijn, op de Frankfurter Buchmesse). Je zou dus verwachten dat de auteurs van Das Mag aanwezig zouden zijn op het Boekenbal. Mooi niet, schrijft Toine Donk vandaag op de site van Das Mag:

Maar de CPNB ziet dat anders. Voor hen staat voorop dat Das Mag zich niet wil aansluiten bij de uitgeversbond. Hier dringen ze al sinds de oprichting van onze uitgeverij tevergeefs op aan. De uitgeversbond is een club die ‘vernieuwingen agendeert in product, marketing en proces’. Juist het jarenlange uitblijven van die vernieuwingen was de reden dat we onze uitgeverij oprichtten. […]

Geen uitgeversbond, geen bal, zo wil de CPNB. Een rare eis, want elk jaar worden honderden mensen uitgenodigd op persoonlijke titel: journalisten, BN’ers, decorbouwers, maar óók schrijvers. Waarom dan niet Das Mag-schrijvers, vraag je je dan af…

Dat betekent dat Jelle Brandt Corstius, schrijver van het Boekenweekessay in 2014, ook wordt geweerd.

De uitgeversbond is een loos vehikel en de enige reden waarom uitgevers er lid van worden is om uitgenodigd te kunnen worden door het CPNB voor het Boekenbal. Uitgeverij kleine Uil (de uitgeverij achter Tzum) is ook geen lid: dus geen kaartjes voor het Boekenbal.

Tzum is als een van de grootste literaire blogs dit jaar overigens ook uitgesloten voor het Boekenbal door de CPNB, dus geen reportage van het bal dit jaar op deze site.

Tot onze spijt hebben wij geen (pers)kaart(en) voor u voor het Boekenbal van a.s. vrijdagavond.
Helaas zijn er te weinig (pers)kaarten en konden we niet alle aanvragen belonen.
Misschien volgend jaar.
Dan vindt het Boekenbal plaat op vrijdagavond 9 maart 2018.