Poetry on the Underground

Reclame is ook mooi, maar in de ideale ondergrondse zou ook poëzie te lezen moeten zijn. Tevens reclame feitelijk, maar voor het goede doel, de poëzie, zullen we maar zeggen. Toen ik in de jaren negentig opgroeide in de Hoeksche Waard – of all places – gingen we elk weekend met vrienden naar Rotterdam om naar de bioscoop te gaan. De vrienden ben ik uit het oog verloren. Of zij mij, zo zou je het ook kunnen zien. Enfin, in de Rotterdamse metro was toen altijd poëzie te lezen onder de titel ‘Gedicht aan de reiziger’, geïnspireerd door het toenmalige Poetry on the Underground in Londen, dat ook navolging kreeg in New York, Melbourne en Stuttgart. Het was een initiatief van Poetry International. (Dat wist ik toen niet, maar dat leert wat onderzoek op het internet.) Tegenwoordig is er in de Rotterdamse metro volgens mij alleen reclame te lezen – de poëzie staat nog wel op vuilniswagens meen ik, ook mooi – maar ik heb mijn eigen Underground, dus daarom hier af en toe ruimte voor wat poëzie.

Nanne Nauta (1959) zal het spits afbijten met een kleine selectie uit zijn nieuwe bundel Bokalen, onlangs verschenen bij uitgeverij crU. Toepasselijk voor Underground, want we betreden het onderbewuste. Ja, als het surrealisme nog leeft, dan in Utrecht; Nauta maakte halverwege 2015, zoals hij in het woord vooraf schrijft, een aantekening naar aanleiding van een (angst)droom: ‘Het was een korte notitie. Ik merkte dat ik met behulp van deze beknopte aantekening in staat was het droombeeld volledig terug te halen. Daarna heb ik een tijd lang mijn dromen opgeschreven.’ Een jaar dromen had hij nodig voor voldoende materiaal voor een bundel. ‘Een droomjaar,’ aldus de dichter, ‘Dit is mijn meest intieme bundel’. Nauta droomt geestig; in tijden niet zo om poëzie gelachen. In een ideale wereld zou dit een bestseller worden. Droom mee met Nauta.

1-1

word wakker met de smaak van ‘La vache qui rit’ in mijn mond.
laat een geel giftig slangetje in de huiskamer ontsnappen.
ontmoet iemand die 3D-schaalmodellen van auto’s spaart.
krijg mijn bestelling bier niet geplaatst bij de bar.
ben met mijn ex op zoek naar een vrije douche.
loop in de trein met een pistool in mijn zak.
en de vrouwen met blauwe handschoenen.

3-3

moet aangeven wanneer we nou eens een échte Chinese database gaan gebruiken.
sta er bij wanneer een peuter geschept wordt en meters door de lucht vliegt.
vervang mezelf op een evenement waarvoor ik me had afgemeld.
kijk hoe een oud-collega van een rots te pletter valt.
neem samen met oud-collega’s de ijzeren weg.
heb een nieuwe vriendin sinds het festival.
trek baantjes in een luchtzwembad.

4-4

adviseer een fietspad aan te leggen langs de weg tussen twee metrostations.
raak een kind van een neefje kwijt op de monumentale trap.
zit met vijf anderen aan tafel in een huis in Frankrijk
maak gebruik van mijn Iphone voor videoarbitrage.
neem een incident waar bij de wisselpaal.
krijg een cadeau van mijn baas.
graaf een vijver uit.

5-5

rij vanaf het vakantieadres terug in een 2CV met het stuur aan de rechterkant.
wacht bij het CBR tot ze alledrie hun rijbewijs hebben opgehaald.
betrap mijn vriendin in bed met een ander en loop huilend weg.
rij met een voor een bruiloft afgehuurde tram door Parijs.
eet de laatste zelfgemaakte maaltijd met tomatensaus.
fotografeer een molen die verlicht wordt.
drink een beker melk op Ijsland

7-7

moet ergens over prikkeldraad klimmen om een riviertje over te steken.
ren gillend weg dat ik nog niet aan de beurt ben.
zit in de bioscoop en verander het programma.
vervang een kapotte lamp in de kelder.
neem de middelste weg op de kruising.
stap een station te vroeg uit
zie de dood langskomen

Johannes van der Sluis

Nanne Nauta – Bokalen. crU, Utrecht. 64 blz. € 16,95.

(Afbeelding: Wikimedia commons)