Rotterdam loopt zich warm voor de 48ste editie van het dichtersfestival Poetry International die van 30 mei tot en met 4 juni wordt gehouden in de Rotterdamse Schouwburg en het Ro Theater. De online-kaartverkoop is intussen begonnen.

Boekhandel Van Gennep ontvangt op 12 mei de vier dichters die zijn genomineerd voor de C. Buddingh’prijs: Vicky Francken, Tijl Nuyts, Paul Meeuws en Joost Baars. De prijsuitreiking is op 1 juni in het Ro Theater.

Het festivalthema is ‘ik’. Poetry onderzoekt of ‘ik’ tegenwoordig het populairste woord is. De opmars van het ik begon met de Romantiek van eind achttiende, begin negentiende eeuw. Waren het aanvankelijk voor kunstenaars en denkers die zich van hun ikste kant lieten zien, later werd het ik gedemocratiseerd. De toenmalige Haagse Post definieerde het ik-tijdperk en nu iedereen zich zonder gêne blootgeeft op de sociale media, lezen en horen we meer dan ooit: ‘Ik vind, ik denk, ik herken mij daar niet in, ik heb daar niets mee, ik heb daar geen goed gevoel bij, dit sluit niet aan bij wat ik vind.’

Volgens Poetry maken we ‘van onszelf een karakter, we leven als personages in een verhaal’. Over die veronderstelling zullen de twintig dichters die dit jaar aan het festival deelnemen zich buigen. Onder hen Mischa Andriessen, Hannah van Binsbergen en Cees Nooteboom (foto boven) uit Nederland, Stefan Hertmans uit België, Roberto Amato uit Italië, Ishion Hutchinson uit Jamaica, John Kinsella uit Australië en Harry Man en Marianne Morris uit Groot-Brittannië