Volgens de Boekverkopersbond ligt het aan Europese regels die Nederland moet volgen. Het resultaat is dat vanaf 1 november alleen nog maar boekenbonnen verkocht zullen worden die slechts drie jaar geldig zijn. Er komt een overgangsperiode vanaf 1 september waarop die nieuwe boekenbonnen met een verkorte levensduur verkocht zullen worden. Oude boekenbonnen blijven hun geldigheidsduur van 10 jaar behouden. Dat kan betekenen dat een oude bon, verkocht op 31 oktober nog tien jaar meegaat, terwijl een bon die een dag later verkocht wordt slechts drie jaar meegaat.

In de Facebookgroep ‘Tips uit het boekenvak’ reageren boekverkopers verontwaardigd op deze omslag.

De Boekverkopersbond heeft een lijstje met faq opgesteld. De keuze om tot een periode van 3 jaar te komen wordt als volgt gemotiveerd:

Besloten is om 3 jaar aan te houden omdat dat dit de termijn is voor Het Keurmerk Cadeaukaarten. De voorwaarden voor Het Keurmerk Cadeaukaarten zijn opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond. Gebleken is dat dat na 3 jaar reeds 92% van de kaarten ingewisseld is en daarna minder dan 1% per volgend jaar. Vandaar de 3 jaar.