Bijna 5.000 stemmen kreeg Jan Dijkgraaf als voorman van GeenPeil en dat betekende bij lange na niet dat hij een zetel in de Tweede Kamer kon bezetten. De ex-presentator heeft nu een nieuwe bron van inkomsten gezocht: een ‘boekje’ schrijven, want moeder dood. Een ‘boekje’ vol ‘miniatuurtjes’, bijvoorbeeld over die keer dat kleine Jan een gummetje stal. Op Voor de kunst is hij een crowdfundingsactie begonnen:

Sommige boekjes verdienen een mooiere vormgeving, mooier papier en mooier drukwerk. ‘Onze jeugd in 99 miniatuurtjes’ is zo’n boek.

Ouders worden ouder en ouders gaan dood. Hun overlijden is bij uitstek het moment om stil te staan bij het verleden.

Ik (Jan Dijkgraaf) ben sinds 9 juni 2017, toen ook mijn moeder overleed, wees.

Ik begon de dag na haar overlijden met het noteren en delen van herinneringen aan mijn moeder via Twitter en Facebook. Allemaal precies 99 woorden lang (Zie de voorbeelden 1, 2 en 3). Nog nooit zo veel en zo unaniem positieve reacties gehad op mijn schrijfsels – terwijl ik best veel schrijf 😉

Feest der herkenning
Al heel snel kwam de vraag: “Moet dit geen boekje worden?” Want menigeen van boven de 40 herkende in mijn ouders zijn of haar ouders, in mij zichzelf en in de tijdgeest die ik beschreef haar of zijn eigen tijdgeest.

Ik ben het daar mee eens. Onze ouders verdienen een monumentje. Maar dat moet dat wel heel mooi worden uitgevoerd. Vormgeving, papier en drukwerk moeten passen bij de ode die ik wil brengen aan de ouders die ons leven hebben of gaan verlaten, maar nooit ons hart.

Alles in eigen hand
Vandaar: alles in eigen hand. En ik hoop dat jij me wilt helpen om dat monumentje op te richten. Een monumentje dat een mooi cadeautje is voor al die vaders en moeders die we veel te weinig vertellen hoe belangrijk ze voor ons zijn (geweest). En voor de dochters en zonen die hun weemoed naar hun jeugd via mijn pen verwoord willen zien.

Ik zou ontzettend blij zijn als jij dit project mede mogelijk wilt maken!

99 miniatuurtjes van 99 woorden. Jan Dijkgraaf heeft daar 10.000 euro voor nodig. Als GeenStijl er een berichtje over maakt dan is dat bedrag toch zo binnen. Of als een vijfde deel van de stemmers op GeenPeil een tientje schokt. Help Jan Dijkgraaf de zomer door.