De Spaanse schrijver Juan Goytisolo is gisteren in Marrakech overleden. Goytisolo woonde de laatste tien jaar van zijn leven in Marokko. Daarvoor woonde hij decennialang in Parijs, omdat hij niet wilde schrijven onder het dictatoriale regime van Franco. In het Nederlands is er op dit moment geen enkel boek van Goytisolo leverbaar. Zijn eerdere werk werd wel vertaald. Uitgeverij De Bezige Bij bracht in de jaren zestig al vertalingen op de markt; in de jaren tachtig nam uitgeverij Meulenhoff het stokje over met onder meer: De identiteit, De trek en De wraak van Don Julian. Dat er de laatste jaren niet veel meer van hem werd vertaald heeft een reden, aldus Maarten Steenmeijer in zijn necrologie voor de Volkskrant:
De romans die Goytisolo de laatste decennia van zijn leven schreef kraakten onder het gewicht van de literaire verwijzingen en kregen nog maar weinig handen op elkaar.

In 2014 ontving Goytisolo de Cervantes-prijs, de belangrijkste prijs voor Spaanstalige literatuur.

https://www.youtube.com/watch?v=FcW0in6mYNs