Het ene literaire tijdschrift krijgt 40.000 euro, de ander krijgt niets. De redactieleden van Tortuca gooien de handdoek in de ring. Vanochtend stuurden ze deze mail:

Beste abonnee, geïnteresseerde, vriend van Tortuca,

De allerlaatste Tortuca is verschenen. Ja, het is echt waar, na twintig jaar houdt Tortuca ermee op. Natuurlijk zouden we nog vele nummers kunnen maken met alle prachtige verhalen, gedichten en kunstwerken die ons dagelijks onder ogen komen. De werkelijkheid is echter weerbarstiger en simpeler: het ontbreekt ons aan tijd en menskracht om twee keer per jaar een kwalitatief hoogstaande uitgave te verzorgen, om op beurzen te staan, om subsidieaanvragen te schrijven. Graag hadden we gezien dat anderen onze plaats hadden ingenomen, maar alle pogingen om nieuwe redactieleden te vinden bleven helaas zonder resultaat. We nemen echter niet zomaar afscheid van u. We doen dit met een extra dikke Tortuca én met een wel heel bijzondere special.

Tortuca # 39
Veel vertalers die de afgelopen jaren aan Tortuca hebben bijgedragen, ziet u in # 39 nog eenmaal terug: Maarten Elzinga, Nicolette Hoekmeijer, Mia Martin, Jan H. Mysjkin, Melani Reumers, Bart Vonck en Menno Wieringa. Maar ook een nieuwe naam als Anna Visser die een mooie vertaling maakte van een bijzonder verhaal van Walter Tevis, bij ons vooral bekend door de verfilming van zijn roman ‘The man who fell to earth’, met David Bowie in de rol van ‘alien’.
De beeldend kunstenaars in dit nummer zijn, gewoontegetrouw, nieuwe namen: Erik Mattijssen, Rozemarijn Westerink en het duo Arja Hop/Peter Svenson. Met tussendoor werk van Toon Van Borm en Alain Valet.

Special
De special vormt een integrale uitgave van ‘De druiven van Zeuxis’ van de in 2016 overleden Franse dichter Yves Bonnefoy, schitterend vertaald door Jan H. Mysjkin. In Tortuca 33 plaatsten we al het eerste deel. Een bijdrage die we zo mooi en in zijn combinatie van poëzie en beeldende kunst zo Tortucaans vonden dat we nu graag de hele reeks publiceren, bij wijze van afscheid.

Tortuca compleet?
Ontbreken er nog oude nummers op uw Tortuca-plankje? U kunt nu voor een gereduceerd tarief oude uitgaven bestellen, van # 4 tot en met # 36. Kosten: 3 euro per nummer + 6,95 verzendkosten. Alles zolang de voorraad strekt. Stuur een mail met uw bestelling naar redactie@tortuca.com

Slotfeest
Wij nodigen u van harte uit voor ons slotfeest op zaterdagmiddag 30 september in boekhandel Voorheen Van Gennep te Rotterdam, waar wij al zo vaak voor onze presentaties te gast waren. Begin september ontvangt u hierover nog een extra, laatste nieuwsbrief. Wij hopen u die middag te ontmoeten.
Aanvang: 17.00 uur
Locatie: Boekhandel v/h Van Gennep, Oude Binnenweg 131B, Rotterdam