Supermarktmanager

Aan: Jumbo Hoofdkantoor
Rijksweg 15
5462 CE Veghel

Betreft: supermarktmanager in knusse buitenwijk

Geachte heer van Eerd,

Wat een heugelijk nieuws dat er een vacature vrijkomt bij uw vestiging in de Haagse buitenwijk Ypenburg. Ik ken de wijk goed want ik heb er veel rondgefietst. Ypenburg is een typische snelwegnederzetting. Een wijk die niets meer met Den Haag te maken heeft, maar alles met het knooppunt Prins Clausplein. Mensen wonen hier vooral omdat je er makkelijk weg kan komen. Twee verdieners die op verschillende plekken werken en elkaar ‘s avonds dan weer tegenkomen in de keuken. Maar een gemeenschap bestaat uit meer dan alleen de keuken van de tweeverdieners, je hebt ook plekken nodig die als anker van de wijk fungeren. De lokale supermarkt is een van die plekken. Hier kun je op informele wijze bij je buren beginnen over de buurtbarbecue of over een fout geparkeerde auto.

In menig buitenwijk hebben de bewoners overigens meer contact met het supermarktpersoneel dan met hun eigen buren. Dat is niet zo gek; buren verhuizen constant maar in de supermarkt kom je elke dag. Juist om die reden ben ik me er zeer van bewust dat de supermarktmanager over meer kwaliteiten moet beschikken dan alleen het verkopen van verswaren en conserven.

De supermarkt is het meest vanzelfsprekende wat er is. Het is een plek die voorziet in de eerste levensbehoeften en meer. Er zijn ook verleidingen. Zelf word ik dikwijls overvallen door een onbekend verlangen om me te buiten te gaan. Om dingen te kopen die helemaal niet op het boodschappenlijstje staan. Ineens zijn daar toch de tompoucen die verleidelijk glimlachen in het schap met zomeraanbiedingen of word ik getroffen door de onweerstaanbare knipoog van een kokertje Pringles en het geflirt van een zak winegums.

Een goede supermarktmanager is een illusionist en verleidingskunstenaar. Hij animeert zijn producten. Tegelijkertijd moet de manager de logistieke processen in de gaten houden en de vakkenvullers aansturen. Vakkenvullers zijn pubers die eigenlijk op school horen te zitten, maar door het lerarentekort hun tijd slijten tussen de schappen. Deze werkende pubers kunnen we zien als de kindsoldaten van de Westerse consumptiemaatschappij. Ze sparen allemaal voor een scooter. De hedendaagse supermarktmanager is niet alleen iemand die ervoor moet zorgen dat de doperwten en blikken soep op de juiste manier in de schappen komen, maar hij is ook een coach en mentor van de vakkenvullers.

Maatschappelijke taken en verantwoordelijkheden zijn aan het verschuiven. Vroeger lag het opvoeden bij de scholen en bij de ouders, tegenwoordig valt die taak de supermarktmanager ten deel. De manager heeft uitstekende drukmiddelen tot zijn beschikking om de puber in beweging te krijgen. Wie een scooter wil moet uren maken. Het mislopen van de scooter is erger dan het niet halen van een wiskunde proefwerk.

Een van de problemen waar de manager mee te maken krijgt is het hormonencircus in het puberbrein. Dat gaat vaak alle kanten op; van hysterie en razernij tot slapte en lusteloosheid. Je wilt als manager geen ingezakte puberpudding in de gangpaden. Om de consument niet te storen in zijn droomwandeling langs de schappen, dient de manager de betreffende puber discreet af te voeren. Achter de schermen, in het flessenhok, kan hij de puber tot kalmte manen. Hij kan daar geruststellend op hem inpraten; wat hij of zij voelt, die onrust, dat is alleen maar de tijd die voorbij gaat. Ook jeugdpuistjes zijn een kwestie van tijd, die gaan vanzelf over.

Ik kom al mijn hele leven in de supermarkt en ik heb een diepe fascinatie voor buitenwijken. In Ypenburg is veel jeugd dat niet weet wat ze met zichzelf aanmoet. De pubers hangen rond in het winkelcentrum op scooters die ze als verrijdbaar meubilair gebruiken. Af en toe maken ze een weeley, maar echt ver gaan ze er niet mee, daarvoor is de benzine te duur. Als supermarktmanager denk ik dat het goed is om ook de verantwoordelijkheid te nemen voor zaken die zich net buiten de de winkel afspelen. Hij heeft wat dat betreft de functie van een hyperlokale burgemeester. Als ik manager zou worden van uw vestiging in Ypenburg zou ik als eerste daad een scooter drive-inbioscoop organiseren in de zomer. Uiteraard is ons logo dan overal goed leesbaar aanwezig. Dat dan weer wel.

Graag kom ik langs om mijn ideeën over productpresentatie en pubermanagment toe te lichten.

Hartelijke groeten,

Bram Esser

(Afbeelding: Clemens v. Vogelsang, CC BY 2.0, via Flickr)