In Ierland, waar hij na de oorlog was gaan wonen, is de Amerikaanse schrijver James Patrick Donleavy overleden. Hij werd 91 jaar.

Aan zijn debuut, The Ginger Man, wilde geen uitgever in het Engelse taalgebied zich wagen. Het boek verscheen in 1955 bij Olympia Press in Parijs. Als De rosse bietser kwam het in 1970 uit bij De Bezige Bij, waar ook andere vertalingen van zijn werk het licht zagen.

Het boek werd in 1999 gekozen tot een van de honderd beste Engelstalige romans uit de twintigste eeuw. Door de openhartige manier waarop Donleavy in The Ginger Man over seksualiteit schrijft, veroorzaakte hij in de preutse jaren vijftig een schandaal. In Ierland werd het boek verboden en toen het in 1958 eindelijk in Amerika verscheen, waren een heel hoofdstuk en zinnen door het boek heen weggelaten. Later werd Donleavy wel vergeleken met James Joyce.

J.P. Donleavy werd op 23 april 1926 geboren in New York. Zijn ouders waren Ierse immigranten. In de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Amerikaanse marine. Later verkreeg hij de Ierse nationaliteit. Hij schreef romans, toneel en verhalen, zoals A Singular Man (1963, in het Nederlands: Een man zonder weerga), The Beastly Beatitudes of Balthazar B (1968, in het Nederlands: De Beestachtige Bekoring van Balthazar B) en The Destinies of Darcy Dancer, Gentleman (1977, Nederlandse vertaling: Dwaalwegen van Darcy Dancer, heer van stand, verschenen bij Meulenhoff).

Afbeelding: fragment van het omslag van een recente uitgave van The Ginger Man.