De Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek is vanochtend uitgereikt aan Dik van de Meulen voor De kinderen van de nacht. Het boek werpt nieuw licht op ‘het raadselachtige roofdier’ de wolf en is volgens de jury geschreven ‘in uiterst leesbare stijl, luchtig, persoonlijk en met humor. […] Het is niet alleen een rijke geschiedschrijving, het biedt ook stof tot nadenken.’

Wolkers’ weduwe Karina reikte de prijs uit in het Radio 1-programma Vroege vogels. Bij de prijs hoort een bedrag van 5000 euro en een tekening door Siegfried Woldhek. De uitzending kwam speciaal voor de gelegenheid uit kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. Zowel het gebouw als de plaats speelt een rol in het oeuvre van Jan Wolkers (denk aan: Kort Amerikaans, Terug naar Oegstgeest).

Dik van der Meulen was eerder de auteur van bekroonde biografieën van Multatuli en Koning Willem III. De fascinatie van de mens voor de wolf was zijn belangrijkste drijfveer bij het schrijven van de biografie van de wolf. ‘We lijken op elkaar, wolven en mensen. Sociale dieren, intelligente dieren zijn we,’ zei Van der Meulen in het radioprogramma.

Het was de vijfde keer dat de Jan Wolkers Prijs werd uitgereikt. Twee weken geleden werd aan Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs toegekend. De liefde voor de natuur is bij Van Zomeren een belangrijk thema.

Op 19 oktober is het tien jaar geleden dat Jan Wolkers overleed. Op die dag verschijnt de biografie Het litteken van de dood van Onno Blom.

Luister hier naar de uitzending van Vroege vogels van vanochtend. Bekendmaking van de winnaar door juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen op ongeveer 8’40” voor het einde. Hier de podcast.