Is het nieuws dat het eerstvolgende Boekenbal op 9 maart 2018 wordt gehouden in de Stadsschouwburg? Kennelijk niet. Alleen het Amsterdamse Het Parool en de Amsterdamse zender AT5 namen het persbericht van de CPNB over — en dat terwijl de primeur was gegund aan NRC Handelsblad.

Peter Rosendaal, senior PR-adviseur en persvoorlichter van de CPNB, liet het persbericht vrijdagochtend uitgaan naar de Nederlandse media. Per ongeluk stuurde hij een aan drie redacteuren van de NRC gerichte e-mail mee die aan het einde van de vorige middag was verzonden, op tijd voor de editie van vrijdag. Maar NRC liet het bericht liggen. Andere media voelden zich waarschijnlijk zodanig gepasseerd dat ze het nieuws niet meer hoefden.

Het Boekenbal vond tijdens de afgelopen Boekenweek plaats in Paradiso, waarmee werd afgeweken van de traditie die wil dat de Stadsschouwburg de locatie van het jaarlijkse schrijversfeest is.

Overigens werd het allereerste Boekenbal, in 1947, gehouden in het Concertgebouw en waren er ook jaren dat werd uitgeweken naar Carré, de RAI, Hotel Krasnapolsky of het Stedelijk Museum. De verhuizing dit jaar naar Paradiso had volgens het persbericht van de CPNB te maken met het thema Verboden vruchten. Volgend jaar is het thema Natuur. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk dat zowel in het Nederlands als in het Fries verschijnt.

Rechtenvrije foto van Chris van Houts/CPNB met v.l.n.r: Pablo Koch (zoon van), Boekenweekauteur 2017 Herman Koch, Eppo van Nispen (scheidend directeur CPNB) en Connie Palmen (Boekenweekessayist 2017) tijdens het Boekenbal 2017 in Paradiso.