De oorlog voor het welzijn van allen

It’s the inside that counts en dat geldt in zekere zin ook voor strips. Wie geen moeite doet langs de spuuglelijke cover van deel 1 van William Adams, Samoerai te kijken, zal nooit weten dat er achter die draak van een illustratie een goed verhaal verscholen gaat. Het tweede en laatste deel van William Adams, Samoerai verscheen onlangs – weer met een magere omslagillustratie – waarmee we de balans kunnen opmaken: een goed verhaal met genoeg spanning en intriges voor een intense leeservaring. Maar toch: het tekenwerk zit tegen een grens aan. Het is net niet mooi, net niet sprekend genoeg en stilistisch gezien net niet interessant. En toch, na de twee albums die samen een afgerond verhaal vormen, is het vooral het verhaal dat blijft hangen. Gelukkig maar.

William Adams is geen onbekende, al rinkelt het belletje vast niet meteen. In 1980 was Nederland in de ban van de televisieserie Shogun, met Richard Chamberlain in de hoofdrol. Dat verhaal is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van William Adams, die in de serie John Blackthorne heet; de rol van Chamberlain. De hoofdrolspeler in het verhaal van tekenaar Nicola Genzianella en scenarist Mathieu Mariolle heeft misschien niet de looks van Chamberlain, maar is minstens zo onverschrokken. De stoïcijnse blikken waarmee de Engelse zeeman zijn bloeddorstige vijanden tegemoet treedt, is haast onvoorstelbaar, vast en zeker omdat hij het recht en het gelijk aan zijn zijde heeft. Maar toch, dit heerschap is niet voor een kleintje vervaard.

Omdat Adams beschikt over vuurwapens en weet heeft van westerse krijgstechnieken, is hij de speelbal van twee kampen: aan de ene kant generaal Tokugawa die uit is op alleenheerschappij en anderzijds de vier regenten die samen met de jezuïeten de macht proberen te houden. Het is een keuze tussen twee kwaden, zo lijkt het. Of zoals Tokugawa het verwoordt: ‘Wat is beter? Een tiran die streeft naar welzijn voor allen of een rechtvaardige maar egoïstische soldaat?’ Adams belandt in de gevangenis, wordt opgejaagd en kiest uiteindelijk een kant. Dan kan de strijd echt beginnen.

Via allerlei slinkse acties en opzetjes ontrolt er zich een verhaal vol heroïsche actie en martiale kunsten dat plaatsvindt in de kenmerkende Japanse landstreken. Jammer is wel dat het harde en donkere kleurgebruik niet aansluit bij de sfeer. Het zachte Japan van de bloesemtuinen en rijstvelden is ingeruild voor een kille setting in gedoemde oorlogskleuren.

Er is natuurlijk ook plaats voor een tedere verhaallijn, de haast onvermijdelijke genegenheid tussen Adams en Matsu Hime. Haar rol is niet die van dame in de deuropening die zachtjes weent als de mannen ten strijde trekken; zij zorgt ervoor dat Adams gedwongen wordt een keuze te maken. Die verstrekkende keus laat hem tot besluit verzuchten: ‘Dit is mijn land nu.’ En dat is nogal wat.

Stefan Nieuwenhuis

Nicola Genzianella & Mathieu Mariolle – William Adams, Samoerai, deel 1 en 2 (afgerond verhaal). Casterman, Brussel. 56 blz. Per deel. € 8,95.