Winter in Amerika is de laatste roman van Rob van Essen waarin hij, onder meer, de moderne literaire uitgeverswereld met een licht satirische blik bekijkt. Het boek kreeg goede kritieken, maar Carel Peeters vond er niet veel aan, schrijft hij in het nieuwste nummer van Tirade. Zo vindt hij de hoofdpersoon, redactrice bij een grote landelijke uitgeverij, ongeloofwaardig.

In de roman wordt door haar lustig met kut en fuck gestrooid, niet bepaald karakteristiek voor iemand van in de vijftig die meer dan twintig jaar bij een uitgeverij werkt.

Rob van Essen ging eens turven in zijn eigen roman:

In 224 pagina’s komt drie keer ‘kut’ voor, en één keer ‘fuck’. Als Carel Peeters dat strooien noemt, kan ik voor de kinderen in zijn omgeving alleen maar hopen dat hij nooit voor Zwarte Piet speelt.

De kritiek staat in een stuk waarin Peeters eigenlijk de degens kruist met Arie Storm.

Door zijn stuk aan Arie Storm op te hangen, kreeg ik al lezend wel het idee dat Carel Peeters over mijn hoofd heen iets met iemand anders uitvocht. Hoewel, ‘over mijn hoofd heen’ – dwars door mij hoofd heen, eigenlijk. Dwars door mijn hart. Nou ja, zeker wanneer de andere partij met losse flodders schiet, is het ook weer niet zo erg om eens een keertje wat kogels op te vangen voor Arie Storm.

Lees het amusante verweer van Van Essen hier. Het stuk van Carel Peeters vindt u in de nieuwste Tirade, dat is dat blad dat u op de tweede verdieping van uw plaatselijke bibliotheek kunt vinden, in die kast waar nooit iemand voor staat.