Op nieuwjaarsdag is onderzoeker van jeugdliteratuur Anne de Vries overleden. Hij is 73 jaar geworden. Het laatste boek dat De Vries schreef heette Zondagskind (2010), een biografie van zijn vader Anne de Vries, bekend als schrijver van Bartje. Daarvoor heeft De Vries zijn leven lang gewijd aan de jeugdliteratuur. Zijn bekendste titel is waarschijnlijk Wat heten goede kinderboeken? De theoretische opvattingen over kinderliteratuur en de praktijk van boekbeoordeling in Nederland 1880-1980 waarin de veranderende opvattingen over wat men goede kinderboeken vindt aan de orde komen. Daarnaast is zijn bloemlezing Van Alphen tot Zonderland jarenlang een standaardwerk geweest voor de jeugdpoëzie. Anne de Vries werkte docent jeugdliteratuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hieronder een filmpje van RTV Drenthe waarin hij vertelt over zijn vader.
https://www.youtube.com/watch?v=L4MrcB-Mzkc

Op DBNL is een groot aantal van zijn werken beschikbaar.