We kunnen na de voorspellingen van vorig jaar niet echt volhouden dat waarzeggen in ons bloed zit, maar we hebben de glazen bol er nog maar eens bij gepakt en genoteerd wat we zagen.

* Tweede roman van Mano Bouzamour Bestsellerboy over bedprestaties van schrijver van een succesvolle debuutroman wordt onthaald op slechte recensies in de kwaliteitskranten, maar de Linda spreekt van ‘fijn, prikkelend leesgenot’.

* Maxim Februari wint Libris Literatuurprijs met Klont.

* Nadat Jan van Mersbergen starnakeldronken café De Pels verlaten heeft, bellen Marijn Sikken, Jamal Ouariachi‏ en David Pefko de politie alvast om de auteur wegens openbare dronkenschap aan te houden.

* Nieuwe Hebban-award gaat naar de winnaar van de meeste Hebban-awards.

* De Boekenpanel Bullshit Bingo wordt een grote hit onder literatuurliefhebbers.

* Wiet de Bruijn stapt over van VBK naar WPG en Patrick Swart stapt over van WPG naar VBK. ‘Het is een kwestie van een andere mindset,’ zegt één van beiden.
‘Het is een stukje innovatie,’ zegt de ander.

* In juni wordt bekendgemaakt dat boeken van Saskia Noort al jarenlang worden gefabriceerd door Asibot de robot.

* Marijn Sikken, Jamal Ouariachi‏ en David Pefko bellen de politie om Janet Luis aan te geven wegens heling nadat ze een stapeltje recensie-exemplaren naar het antiquariaat heeft gebracht.

* Paul Auster wint Nobelprijs voor literatuur.

* Winnaar ECI Literatuurprijs haalt eindelijk eens de Bestseller top 60.

* Mano Bouzamour komt in het programma Linda’s Zomerweek vertellen over zijn druiper.

* De P.C. Hooftprijs gaat naar Maarten ’t Hart.

* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt, drinkt en rookt.

* De NS Publieksprijs gaat naar Deal van Michel van Egmond.

* Uitgeverij Mizzi van der Pluijm scoort met nieuwe Geert Mak.

* Politie stelt aparte kliklijn in voor Marijn Sikken, Jamal Ouariachi‏ en David Pefko. De zogenaamde SOP-lijn wordt feestelijk in gebruik genomen door Auke Hulst.

* Geschokte reacties nadat Michel Krielaars een Oost-Europese roman minder dan vijf ballen geeft. (‘Drukfoutje,’ sust de boekenchef van NRC Handelsblad).

* Medewerkers van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verontwaardigd omdat er geen omruilgarantie geldt voor nieuwe directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.

* In het Volkskrant Magazine vertelt Mano Bouzamour in een lang en openhartig interview over zijn derde boek dat zal gaan over een schrijver die een soa krijgt.

* Boekenweekgeschenk van Griet Op de Beeck wordt onthaald op slechte recensies in de kwaliteitskranten, maar de Linda spreekt van ‘fijn, prikkelend leesgenot’.

(Afbeelding via Flickr Commons)