Het literaire jaar is pas echt begonnen als Tzum weer het monsteroverzicht van alle voorjaarscatalogi publiceert. Hierbij weer ons halfjaarlijkse (ietwat verlate) onderzoek naar het aanstaande boekenseizoen. We kijken vooral naar literaire uitgevers en vragen ons af: zijn de catalogi digitaal te raadplegen?

AFdH: Op de site staat de nieuwste bundel zkv’s van A.L. Snijders nog aangekondigd voor afgelopen december, maar hij komt halverwege februari uit. Altijd een fijn vooruitzicht.

Ambo | Anthos: Zabor van Kamel Daoud komt uit. Van Eva Posthuma de Boer komt een roman uit geïnspireerd op het leven van kunstenaar Aad Donker. Vertaler Peter Abelsen debuteert met een roman.

De Arbeiderspers: Aafke Romeijn debuteert met een ‘Geëngageerde ambitieuze ideeënroman’, A.H.J. Dautzenberg schreef een deel in de Privédomein-reeks. Van Michel Lieuwma verschijnt Gezichten van glas: ‘filosofisch en geëngageerd’. De Arbeiderspers gaat verder met het vertalen van Clarice Lispector, De passie volgens G.H. en ook de winnaar van de Deutscher Buchpreis Robert Menasse is vertaald: De hoofdstad.

Aspekt: Van Martin Ros verschijnt Liefde en ouderdom: ‘In navolging van zijn grote voorbeeld Chateaubriand passeren de amoureuze geschiedenissen de revue.’

Athenaeum: De brochure met de meest originele chapeaus. ‘Ik ga op reis en neem mee…’ bij De uitreis van Virginia Woolf. ‘Elsschot is door. Leve Elsschot’ bij De ontdekking van Elsschot door Vic van der Reijt. ‘In medias Wat?’ bij de Ars Poetica van Aristoteles.

Atlas Contact: We kijken uit naar Neerslag van een huwelijk van Mensje van Keulen, een dagboek over haar heftigste huwelijksjaren. Van H.M. van den Brink verschijnt Het ontbijtbuffet, dertien tragikomische verhalen. Willem Melchior publiceert het vervolg op De tijd is op, Alles wat was is de sinistere titel van het boek met een getekende strop voorop. Van Xavier Roelens verschijnt Onze kinderjaren gebaseerd op de vroegste jeugdherinneringen van 365 mensen en opeens herinner ik me weer dat ik die ook ooit aan Roelens heb toevertrouwd. Ondank de leegloop bij de uitgeverij toch een heel behoorlijke brochure. (En uit de vorige brochure hebben we nog het brievenboek van L.H. Wiener dat volgende maand verschijnt.)

het balanseer: Sympathieke uitgeverij maar de voorjaarstitels konden we niet vinden.

De Bezige Bij: Kindsoldaat van Oscar van den Boogaard, 600 bladzijden met een klein schandaal dankzij Prins Bernhard. Van Wim Hazeu verschijnt de biografie over Lucebert, van Aukje Holtrop de biografie over Henriëtte van Eyk. Jan Siebelink wordt tachtig en dat wordt gevierd met een boekje over bloemen. En het gaat maar door, een nieuwe roman van Peter Verhelst, van Daan Heerma van Voss, van Silvia Avallone, van Raoul de Jong et cetera. Ze krijgen het druk daar.

Bertram en de Leeuw: Er staat een rubriek ‘Verschijnt binnenkort’ op de site en daar staat één (1) boek voor het najaar gepland. Geen literatuur. Echt aanpoten wordt dat niet.

Bijleveld: Hoe lees je een boek? Virginia Woolf weet het antwoord.

Brandt: Het hele gezin juicht want er is weer een nieuwe, juichende blurb van Herman Koch toegevoegd aan de inmiddels toch zeer rijke verzameling. Ooit, ooit gaat Koch een boek schrijven over een schrijver van juichende aanbevelingen.

Bruna: Srillers, srillers, srillers.

Cargo: Srillers, srillers, srillers.

Conserve: De uitgeverij bestaat 35 jaar en op de voorpagina staat wat de uitgeverij allemaal gaat doen. Voor het najaar van 2018 staat alvast Hier is zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis aangekondigd.

Cossee: Zal Erich Maria Remarque weer met een nieuw boek komen? Ja hoor. Van Astrid Panis verschijnt de roman Slapende tijgers. Café De Waarheid is de titel van de nieuwe roman van Mark Boog. Cossee vond ook weer een vergeten boek uit de Nederlandse letterkunde: Twee meisjes en ik van A.H. Nijhoff. We verheugen ons op Rotgrond bestaat niet van Gerbrand Bakker.

Douane: De weer tot leven gekuste uitgeverij brengt dit voorjaar onder meer gedichten van Koenraad Goudeseune.

Van Gennep: De nieuwe catalogus is nog niet beschikbaar.

De Geus: Fijn, een nieuwe roman van Esther Gerritsen. Van Alfred Birney verschijnt en verzameling verhalen. Er staat ook weer een nieuwe roman van Kristien Hemmerechts op stapel: Wolf.

Gottmer: Nieuwe avonturen van Boer Boris van Ted van Lieshout en Philip Hopman. En die vervelende Dikkie Dik is veertig geworden.

De Harmonie: ‘Echt grappige Duitse humor’ schreef Marc-Uwe Kling met De kangoeroekronieken. Oliver Reps debuteert met De dag die nooit komt en Olivier Willemsen schreef zijn tweede boek: Roza.

Harper Collins: Meer iets voor de lezers van Hebban.

Historische Uitgeverij: Altijd fijn om die prospectus van twee jaar terug nog een keer door te bladeren.

Holland: Van Tanja de Jonge verschijnt de jeugdroman Syntopia.

Hollands Diep: Vijf boeken worden er genoemd waar we niet meteen dolenthousiast raken.

Hoogland & Van Klaveren: Voorlopig wordt er nog niets verwacht in 2018.

IJzer: De boeken van het voorjaar worden besproken op de eerste pagina van de site. ‘En, haal u hart maar alvast op, de complete Gargantua en Pantagruel van Rabelais in één band. Alle vijf boeken. Natuurlijk in de onvolprezen vertaling van Hannie Vermeer-Pardoen.’

In de Knipscheer: De novelle De vloeivelden in van Aly Freije is onlangs gepresenteerd. Een paar mooie heruitgaves, onder meer van Boeli van Leeuwen De rots der struikeling.

Karaat: Karaat doet niet aan catalogi. Er staan twee boeken gepland voor februari: Alejandro Zambra – Mijn documenten en Claire Louise Bennett – Poel. Voor de rest van het jaar worden alleen maar acht boeken genoemd.

Karakter: Srillers, srillers, srillers.

Karmijn: Een ‘nieuwe’ Penelope Fitzgerald, Het begin van de lente.

Kok: Nu met een kleurboek over het paasverhaal.

Koppernik: Weer zo’n fijne uitgeverij die boeken durft uit te geven die niet meteen geschikt zijn voor een praatprogramma of een diepte-interview in het Volkskrant Magazine. Neem bijvoorbeeld de roman Mercier en Camier van Samuel Beckett. Of de nieuwe dichtbundel van Huub Beurskens. Of de poëzie van Francis Ponge. Of een nieuwe roman van Cynan Jones.

De Kring: Jan Terlouw siert het omslag als schrijver van het Boekenweekessay. Voor de rest de usual suspects: Mart Smeets, Joop van Riessen. Van Miriam Guensberg verschijnt de roman Vrachtbrief.

Lebowski: Ook al geen catalogus. Wel een rubriek ‘verwacht’. Deze week verschijnt de nieuwe roman van Dave Eggers, later dit jaar een non-fictieboek over Amerika onder Trump. Op de lijst verwachte boeken ook een biografie over Gordon. Je bent gewaarschuwd.

Leesmagazijn: De site ziet er wat rustiger uit, maar we kunnen de boeken van het voorjaar niet vinden.

Lemniscaat: Van Marloes Morshuis verschijnt De schaduwen van Radovar.

Liverse: Negen boeken worden er verwacht waarover verder niets gezegd wordt.

Bas Lubberhuizen: Uitgeverij die alleen al geprezen moet worden voor het uitgeven van De Parelduiker en de boeken van Joseph Roth. Van hem verschijnt Spoken in Moskou.

Jurgen Maas: De meeste boeken van het voorjaar zijn al gepubliceerd in januari. Van Mounir Samuel verschijnt in mei God is groot, over eten, bidden en beminnen met moslims.

Das Mag: Hier wordt niet gedaan aan catalogi. Van Peter Zantingh zal verschijnen Na Matthias, alweer een roman over mensen die terugkijken op een jongen die dood is. De thematiek van zijn debuut in de herhaling?

Magonia: We wachten op de boeken waarmee Lex Jansen ons zal verrassen.

Manteau: Tja, waar vinden we nog nieuws over Manteau?

Marmer: Na het succesvolle De sympathisant gaat Marmer door met Viet Thanh Nguyen. Het boek De vluchtelingen over mensen die het ene land inruilen voor het andere. Daarnaast veel, heel veel misdaad.

Meulenhoff: Uit de schatkamers van de uitgeverij heeft Arjan Peters deze keer Natalia Ginzburg opgedoken. Van haar verschijnt Al onze gisterens.

Nijgh & Van Ditmar: Interessant: Viktor Hachmang illustreerde Blokken van F. Bordewijk. Henk van Straten schreef een autobiografisch boek over ‘scheiden, vaderschap, seks en eenzaamheid’, dat levert geheid een interview in het Volkskrant Magazine op.

Nieuw Amsterdam: Opvallend is dat de fictie-afdeling steeds kleiner wordt bij Nieuw Amsterdam. Daarin wel romans van Mariana Leky en Bas Steman.

Oevers: Uitgeverij die durft. Dit voorjaar boeken van Françoise Lefèvre, Hugo Horiot, Josefine Klougart en Juan José Arreola. Nu nog lezers die durven.

Van Oorschot: De helft van de uit te geven schrijvers is dood. Onder de levenden Nicolien Mizee die nog meer faxen heeft gestuurd aan Ger Beukenkamp. Warner van Wely heeft zkv’s geschreven..

Palmslag: Er staan maar liefst elf boeken op stapel.

Passage: Wij verheugen ons vooral op het nieuwe autobiografische boek van Karel ten Haaf omdat we een beetje houden van Karel ten Haaf. Tijd te verliezen heet het en het gaat over de aanzegging dat hij hij kanker heeft en nog maar een paar maanden te leven heeft.

Pluim: Er komen veel schrijvers naar Pluim, maar één boek staat reeds aangekondigd: Ik, J. Kessels van P.F. Thomése.

Podium: Laura van der Haar debuteert met Het wolfgetal. Van Renate Dorrestein verschijnt een nogal hybride, maar nieuwsgierig makend boek over haar schrijversleven: Dagelijks werk. April is voor Podium een feestelijke poëziemaand met de verschijning van drie bundels: van Gerda Blees, Krijn Peter Hesselink en Peter Swanborn.

Polis: Van Kathy Mathys verschijnt de debuutroman Verdwaaltijd. Blauwboek is de titel van de nieuwe dichtbundel van Peter Holvoet-Hanssen.

Prometheus: Miquel Bulnes komt met een dikke historische pil van 752 bladzijden. Peter Middendorp met een roman van 304 bladzijden. Herman Brusselmans met een roman van ongeveer 224 bladzijden. Van Niklas Natt och Dag verschijnt 1793, van Jan Guillou 1968. Van Ali Smith verschijnt dit voorjaar de roman Herfst.

Q: Dit zijn ook boeken en er zijn ook lezers voor!

Querido: Een nieuwe roman van Tomas Lieske. Roos van Rijswijk, een jaar geleden tot literair talent gebombardeerd, komt nu met een boekje (80 bladzijden) over een herrieschopper die boven haar woonde. Klinkt alsof er een beurs van het Letterenfonds moest worden veilig gesteld. Het steverige romanwerk komt van Bart Koubaa en Joke van Leeuwen.

Signatuur: Veel heruitgaves van Carlos Ruiz Zafón, maar daarnaast met hoge verwachtingen van de roman van Kamila Shamsie Huis in brand.

Thomas Rap: Nieuw werk van Mathijs Deen, Owen Donkers en Johan Faber.

Unieboek/Spectrum: En ook young adult, en ook kinderboeken en ook lifestyle. Kortom, voor het hele gezin.

Uitgeverij kleine Uil: Wat een mooie brochure. Reisboeken van Marijke Arijs (over literair Spanje), Roel Thijssen (over Laos) en van Alexander Reeuwijk verschijnt in een herzien en geactualiseerde editie over reizen in de voetsporen van Alfred Russel Wallace door Indonesië. Het Verzameld werk van Willem Bijsterbosch verschijnt nu echt en ook de Damesschrijfbrigade Dorcas wordt heruitgegeven in de Regenboogreeks. Van onze medewerker Doeke Sijens verschijnt een boek over Alida Pott en De Ploeg.

Vantilt: Net uit is Bundels van het nieuwe millennium onder redactie van Jeroen Dera en Carl De Strycker. Daarnaast verzorgt Jan Kuijper een bloemlezing van J.A. dèr Mouw.

Vleugels: We hebben hier op de redactie echte liefhebbers van deze uitgeverij, maar een voorjaarscatalogus konden we helaas niet vinden.

Vrijdag: Nieuwe poëzie van Sylvie Marie. ‘het debuut van het voorjaar’ is volgens vrijdag geschreven door Annemarie Peeters.

Wereldbibliotheek: Een nieuwe Isabel Allende en het voorjaar van de Wereldbibliotheek is goed. De lange adem is de titel van de nieuwe roman van Martijn Knol: ‘een confronterende roman over de noodzaak van illusies.’

Xander: Tussen de thrillers en feelgoodrommel is de literatuur verdwenen. We vinden echter wel een nieuwe Siebelink. Jeroen Siebelink (zoon van) die een aantal vader waaronder P.F. Thomése, Bart Chabot en Jan Siebelink interviewt over hun vaderschap. ‘Het ultieme Vaderdagcadeau!’

Zimiri press: Het is niet zo dat de boeken van de lopende band afrollen: er staat één boek op het programma: Aardbei en chocola van Senel Paz. Willen we wel lezen!

Peildatum 26 januari 2017