Bijna zevenenzeventig jaar heeft Fred Bass in de boekwinkel gewerkt die zijn vader in 1929 aan 4th Street in New York was begonnen. Hij ging er aan de slag toen hij dertien was, in 1941, werd bedrijfsleider in 1956 en maakte er de grootste tweedehandsboekhandel ter wereld van. Strand Bookstore — sinds 1957 gevestigd aan Broadway ter hoogte van 12th Street — klopte zich op de borst met de slogan: 18 mijl aan boeken.

Fred Bass is gisteren op 89-jarige leeftijd in New York overleden. Hij liet een boekenimperium na met een voorraad van 2,5 miljoen tweedehands boeken. Tot op hoge leeftijd stond Bass zelf in de winkel te onderhandelen met mensen die van hun boeken af wilden, zoals literatuurcritici wier woningen overwoekerd raakten door recensie-exemplaren. ‘Het is een ziekte,’ zei hij in 1977, ‘maar ik móet boeken kopen.’

De zaak is een snuffelparadijs voor liefhebbers van tweedehands boeken, een soort über-De Slegte, en verkoopt ook nieuwe boeken. Bass’ dochter, Nancy Bass Wyden, met wie hij Strand de laatste dertig jaar runde, zet de winkel voort.

Afbeelding: het overlijdensbericht op het Instagramaccount van Strand Bookstore.