Een sprookje dat raakt

Hier kijk je gemakkelijk overheen: The Girl From The Other Side is een mangareeks in het dark fantasy genre, dat het afgelopen jaar op klein formaat en in stemmig zwart omslagen verscheen. De eerste drie delen van wat vermoedelijk een vijf- of zesluik wordt, zijn inmiddels uit. Het verhaal is intrigerend en broeit al bij de eerste pagina’s. De lezer leert meteen: hier klopt iets niet. Zelden zo’n knappe opmaat gezien naar een verhaal dat erna alle tijd en ruimte krijgt zich te ontwikkelen tot een fascinerend modern sprookje.

De wereld van het verhaal is verdeeld in de Inside en de Outside; in de ene wereld wonen de mensen en in de andere de gedoemden, uitgebeeld als ranke, zwarte figuren met beestenkoppen. Wie verzeild raakt in de Outside en daar wordt aangeraakt door een gedoemde, wordt een van hen. En toch leeft er een klein meisje, Shiva, samen met een gedoemde die ze Teacher noemt. Hoe dat kan is een raadsel, in ieder geval ziet het huiselijke tafereeltje er lief en onbeholpen uit. Shiva helpt in het huishouden en doet niets liever dan theepartijtjes organiseren.

Uiteraard wordt Shiva ondanks alle voorzorgsmaatregelen van Teacher in de bossen ontdekt en wordt er jacht op haar gemaakt. Wellicht draagt zij het allesbepalende geheim met zich mee: hoe kan ze anders in de Outside leven zonder te veranderen? Die kennis zou voor de mensen uit de Inside een einde betekenen aan de levensbedreigende situatie.

Het verhaal lijkt een kruising tussen het apocalyptische sprookje Sweet Tooth van Jeff Lemire en de fantasywereld van The Ancient Magus’ Bride vanwege de overeenkomstige beestfiguren. Toch is The Girl From The Other Side veel innemender door de ontwapenende aanwezigheid van Shiva, en daarmee sterker als verhaal. Redt haar kinderlijke onschuld de wereld? Of is zij toch de intrigante die de lezer een rad voor ogen draait?

Zelden ging een verhaal zo ingenieus met het verteltempo om: de lezer wil het weten, maar nog niet meteen. Shiva wordt de tijd gegund om de hele geschiedenis te ontrafelen. Intussen geniet de lezer van het tekenwerk van Nagabe dat soms wat iel oogt, maar heel krachtig en filmisch is. The Girl From The Other Side mag bij de stripboer gerust op de plank met aanraders. Zoveel ruimte neemt het niet in.

Stefan Nieuwenhuis

Nagabe – The Girl From The Other Side, Siúil A Rún (3 delen verschenen). Seven Seas. 180 pagina’s per deel. € 10,99 per deel. Deel 4 verschijnt op 10 maart.