Boswachter van de toekomst

Kitsweg 1,
8218 AA Lelystad
info@staatsbosbeheer.nl

Beste boswachter Bart,

Leuk dat u een nieuwe vacature heeft voor hulpboswachter in de Oostvaardersplassen. Is de extra hulp gewenst vanwege de bedreigingen aan het adres van de hoofdboswachter?

De boswachter is iemand die staat te wachten in het bos. Hij heeft zijn bonnenboekje in de aanslag om overtredingen te beboeten. In een bos mag bijna niks. Is het geen broedseizoen, dan is het wel bronsttijd of heeft het konijn net een week vrijaf. Mijn vriendin Nicolette de Vries vindt het juist leuk om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. Zij is niet bang voor de boswachter of zijn dubbelloops geweer. Nicolette de Vries trekt me regelmatig de paden af om seks te hebben in het kreupelhout, maar dat durf ik nooit. Ik ben bang dat de boswachter ons ziet.

Ik heb veel nagedacht over de bedreigingen aan het adres van de hoofdboswachter en inmiddels denk ik het een beetje te begrijpen. De boswachter wordt niet langer gezien als de baas van het natuurgebied maar als animator van een pretpark. De boswachter heeft een beetje de status van Goofy gekregen. Net als Goofy in het Euro Disney-park, mag de boswachter leuk zwaaien naar het publiek maar zeker geen boetes uitschrijven. Ook het laten doodgaan van dieren in naam van de natuur tolereert het publiek niet meer.

Niemand weet in Nederland nog wat natuur is. Ook beleidsmakers vaak niet. Ze spreken over compensatienatuur, maar dat betekent gewoon dat je een weiland onbruikbaar maakt voor een boer door deze onder water te zetten. Staatsbosbeheer wil massaal dieren laten sterven om zo de wreedheid van de natuur te illustreren, maar ze illustreren alleen maar de wreedheid van de mens. Ook dat zou natuurlijk educatief kunnen zijn.

Ik denk dat er niets anders opzit dan meebewegen met wat het publiek wil. Voor de uiterlijke verschijning van de boswachter heeft dit ook consequenties. Zo denk ik dat we van dat groene uniform af moeten. Om de boswachter letterlijk wat meer aaibaar te maken dacht ik aan een pak van zacht fluweel en mooie gouden knopen. Ook denk ik dat het goed is hem pantoffels te geven in plaats van schoenen om zo zijn lieve onschuldige en vooral relaxte persoonlijkheid te illustreren.

Als u voor mij kiest dan zal ik het takenpakket van de zachte boswachter verder ontwikkelen. Het bonnenboekje gaat in elk geval weg en de boswachter wordt steeds meer een mediator tussen mens en dier. Ik zit bijvoorbeeld te denken aan ‘My little pony clinics’ met de konikpaarden. We gaan hun manen kammen en er mooie vlechtjes in maken.

Ik heb het altijd een slecht argument gevonden dat je niks moet doen aan de situatie van de dieren omdat we de natuur hun gang moeten laten gaan. We hebben er zelf toch ook voor gekozen om de grotten vaarwel te zeggen en in goed geïsoleerde huizen te gaan wonen? Waarom zouden dieren niet mee mogen profiteren van de vooruitgang? Een wildzwijn wil ook wel eens lekker de krant lezen bij een haardvuur.

De naaktheid van de dieren is ook nog een groot probleem. Er lopen ten slotte ook kinderen rond in het natuurgebied en die zien dan overal waar ze kijken runderpiemels en hertenvagina’s. Het is allemaal erg aanstootgevend voor het onschuldige publiek. Met name de heckrunderen zou ik willen uitrusten met speciale sportbroekjes.

Toch blijft het behelpen met echte dieren. Ze zijn gewoon veel te onaangepast. Ze luisteren niet en laten hun ontlasting zomaar lopen. Heel Nederland zwijmelde weg bij de film De Nieuwe Wildernis, een natuurfilm over de Oostvaardersplassen, maar daar heb je geen echte dieren meer voor nodig, dat kun je prima oplossen door middel van animatietechnieken. Dieren vallen in het echt ook een beetje tegen trouwens, want dat beeld van twee konikpaarden die tegen elkaar op steigeren, daar heeft een cameraploeg zich maanden voor moeten ingraven. Echte dieren zijn saai. Net als mensen.

Ik denk dat de toekomst van de Oostvaardersplassen, een toekomst zonder dieren zal zijn. De nieuwe boswachter is een ICT specialist die verschillende scenes op het landschap weet te projecteren. Denk aan een leeuw die de nek van een giraffe zit door te bijten, bizons die bejaagd worden door Indianen, Eskimo’s die een ijsbeer villen. Je kan die met speciale AR-brillen vrij eenvoudig bewerkstelligen. Je kan op die manier ook dichter bij komen en het is allemaal niet onethisch of smerig want het speelt zich af in een film. Het wordt tijd om ook met betrekking tot de natuur tot een hoger abstractie niveau te komen. Nicolette de Vries en ik hebben uitsluitend nog seks via elektronische apparaten.

Mocht u meer willen horen over mijn ideeën met betrekking tot de zachte boswachter van de toekomst, dan kom ik graag bij u langs.

Vriendelijke groeten, Bram

Afbeelding: Pexels