Zijn nieuwe roman Goede mannen verschijnt in september bij Nijgh & Van Ditmar, maar in mei zal het publiek al iets te weten komen over het boek dat gaat over een ‘zwijgzame Poolse brandweerman op zoek naar troost’. Volgens de zomerbrochure van de uitgeverij is Grunberg de hele maand mei aanwezig in het Stedelijk Museum:

Unieke kans om mee te kijken tijdens het redactieproces van de nieuwe Grunberg! De hele maand mei werkt Arnon in de Grote Zaal van het Stedelijk Museum Amsterdam; hij zal daar onder andere met zijn redacteur aan Goede mannen werken.

Als je de site van het museum zelf leest dan moet Grunberg nog meer doen:

Onder de titel Geef ons het museum betrekken schrijver Arnon Grunberg en een groep kunstenaars en vormgevers die onlangs in Nederland zijn komen wonen de gehele maand mei het Stedelijk Museum. ’s Ochtends zullen zij diverse functies in het museum vervullen, van suppoost tot restaurateur, van werken op de marketingafdeling tot directeur a.i. ’s Middags werken zij in het museum aan hun eigen projecten. Tevens zullen in de zaal waar zij aan het werk zijn debatten, performances en andersoortige interventies plaatsvinden. De bezoeker heeft de mogelijkheid met de kunstenaars in gesprek te gaan en vice versa. Grunberg zal dagelijks verslag doen van het project in de NRC.

De titel van het project is afkomstig van de diverse gesprekken die Grunberg voerde met de nieuwkomers. Op zijn vraag, wat is de betekenis van een museum voor kunstenaars die net in Amsterdam zijn aangekomen? was het antwoord: Geef ons het museum en we zullen het laten zien.

In april of mei zou Grunberg ook stoppen met zijn dagelijkse column op de voorpagina van de Volkskrant.

Het omslag van de nieuwe roman Grunberg is nog niet af. Van de onthulling wordt een apart mediamomentje gemaakt: op donderdag 31 mei weten we meer.