De grande dame van de Cowboy Poetry is overleden: Elizabeth Ebert werd 93 jaar oud. Ze woonde haar hele leven in South Dakota. Tot haar 61ste wist niemand dat ze gedichten schreef. Op aandringen van haar man droeg ze in 1991 uit haar werk voor op een cowboypoetryfestival in Eko, Nevada, waar ze de aandacht trok van Baxter Black, de bekendste beoefenaar van het genre. Nadien publiceerde zij onder meer de bundels Prairie Wife en Crazy Quilt. Ze is te horen op de cd’s Where the buffalo rhyme en Live from Thunder Hawk. 

Elizabeth Ebert werd enkele keren onderscheiden: zo ontving ze de Academy of Western Artists’ Best Female Poet-award.

Lees hier enkele van haar gedichten. Op de site van The New York Times  is Elizabeth Ebert met twee gedichten te beluisteren.

Cowboy Poetry ontstond als genre na de Amerikaanse Burgeroorlog doordat cowboys zich tijdens de trektochten met hun vee door de prairies tussen Texas en de noordelijke staten moesten zien te vermaken. De gedichten zijn vaak vertellingen en lijken qua vorm op traditionele balladen. De National Cowboy Poetry Gathering in Eko is het bekendste festival dat aan het genre is gewijd.