‘[O]ók de democratisering van het boekenvak is begonnen,’ schrijft Paul ter Heyne, filosoof, econoom en tegenwoordig schrijver te Valencia, vandaag in de Volkskrant in reactie op de aanval van Taeke A. Smedes op auteurs die gebruik maken van publishing-on-demand-diensten van uitgevers.

‘[H]et betoog van Smedes [lijkt] een beetje op een verbitterd achterhoedegevecht. Op Bol.com mag iedereen voor recensent spelen. De tendens is dat de reguliere krant, de reguliere recensent en de reguliere uitgever op den duur verdwijnen. En dat komt hard aan voor de mensen in die branche. Toch krijg je in ruil daarvoor meer diversiteit en wordt het paternalisme en het vermeende monopolie van de grachtengordeluitgevers doorbroken.’

Ter Heyne maakt gebruik van de diensten van de vermaledijde uitgeverij Aspekt. Daarom eindigt hij zijn opiniebijdrage aan de Volkskrant met een commerciële boodschap: ‘Ook ik heb de laatste versie van mijn manuscript niet meer opgestuurd naar de uitgevers van Smedes, maar naar Aspekt. Het boek heet Zout en gaat over een aan coke verslaafde dj die vast komt te zitten in een ondergrondse zoutmijn.’

Hier het hele artikel (€).

Afbeelding: de auteurspagina van Paul ter Heyne op de site van Uitgeverij Aspekt. Zeer informatief.