Het bleef de afgelopen maanden angstwekkend stil rondom de Gouden Lijst, de prijs voor het beste boek in de leeftijdscategorie 12-15 jaar. Vandaag wordt duidelijk waarom. Schrijvers Hans Hagen en Ted van Lieshout, ooit de initiatiefnemers van de prijs, laten weten dat de CPNB de prijs heeft geschrapt.

Ze schrijven:

In 1997 verving de CPNB de Griffels voor 12+ boeken door de Gouden en Zilveren Zoenen, in de hoop meer publiciteit te genereren. Maar ook de Zoenen kregen niet de publiciteit waarop de CPNB hoopte. Zonder voor vervanging te zorgen werden ze in 2009 weer opgedoekt (…).

We bedachten de Gouden Lijst om schrijvers van boeken voor jongeren van 12-15 een hart onder de riem te steken en om aandacht te vestigen op goede boeken voor die leeftijdsgroep (…).

Na een paar jaar nam de CPNB ons initiatief over, maar nu lijkt het erop dat die organisatie opnieuw het vertrouwen in het promoten van boeken voor deze groep verloren heeft: de toekenning van de Gouden Lijst gaat dit jaar niet door!

Hagen en Van Lieshout melden dat de toekomst van de prijs op het spel staat:

De CPNB heeft ons hier onlangs over ingelicht; wij waren verbaasd dat er geen alternatief was bedacht. Daarom kwamen wij zelf met ideeën om de prijs te hervormen. De CPNB was blij met onze inbreng, maar dat heeft er niet toe geleid dat er vaart is gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe opzet. Dat baart ons zorgen. Uit vele onderzoeken blijkt dat juist voor 12-15 jarigen aandacht voor goede boeken hard nodig is.

Kan de nieuwe directeur Eveline Aendekerk, die per 1 september aantreedt, hier misschien nog verandering in brengen? Wordt hopelijk vervolgd!