Sacha Voogd is de winnaar van de eerste Ooosterparkprijs, vernoemd naar een deel van van Amsterdam. Ze won dankzij haar verhaal ‘Nieuwbouw’ 500 euro plus een plantenbak gemaakt van eikenhout uit het Oosterpark. Haar verhaal staat in de bundel Door Oost. De jury bestaande uit Joyce Roodnat, Arie Storm en Persis Bekkering vond het verhaal van Voogd uitsteken boven de rest:

In ‘Nieuwbouw’, dat wij uit volle overtuiging de Eerste Oosterparkprijs toekennen, vonden wij het knap hoe de auteur je meteen vanaf het begin meeneemt naar een van de nieuwste buurten van Amsterdam Oost. Citaat: ‘Lijn 26 snerpt over de brug. Het geluid snijdt door haar botten, net als de wind die hier altijd waait.’
De rest van het verhaal bleek even effectief geschreven. De hoofdpersoon begint als een eenzame immigrant en ontwikkelt zich in enkele pagina’s tot een vrouw die haar dromen najaagt, bijstelt en ook nog eens unverfroren moeder wordt – Nieuwbouw, wat je zegt!
Voogds kracht is ook dat ze verschrikkelijke ervaringen op een heel subtiele manier onder woorden weet te brengen, in observaties die een waar begrip van haar personage tonen. Het is een kort, klein verhaal, nog geen duizend woorden lang, maar toont bijna een heel leven.
Ja, vinden wij: dit is echt héél goed.

Door Oost telt 192 bladzijden en kost een 10 euro. Het boek wordt uitgegeven door Babel & Voss.