Er is iets vreemds aan de hand in Nederland: terwijl men in Den Haag nadenkt over alternatieven voor het Gronings gas, wacht Groningen nog altijd op een fatsoenlijke afhandeling van de schade van jaren gaswinning. Terwijl de ene na de andere instantie die het beste met de gedupeerden zegt voor te hebben, wordt opgetuigd en weer opgeheven, zakken de huizen met scheuren, verzakte funderingen en ontwrichte muren onverkoopbaar weg in de Groningse klei. Hoe het zover heeft kunnen komen lezen we in Gasland van Louis Stiller. Terugkerend in de verhalen is het ontkennen, het traineren en langdurige procedures starten in plaats van ‘ruimhartig’ de schade vergoeden. Je hoopt dat de Tweede Kamercommissie van economische zaken die vandaag een bezoek brengt aan Groningen Gasland intussen ademloos uitgelezen heeft.

En nu met veel bombarie is aangekondigd dat de kraan (iets eerder) dicht gaat, is het ook nog de vraag hoe het daarna dan verder moet? Leven we straks in een land vol windmolens en brommende waterpompen? Moet je in de toekomst als visser slalommen op de Noordzee? Gasland laat zien waarom het nog niet zo makkelijk wordt om op een goede manier van het Gronings gas af te komen. Stiller beschrijft de vondst van het Gronings gas, het optuigen van het gasgebouw en in schrijnende voorbeelden de gevolgen, maar Gasland is ook een zoektocht naar een beter, duurzamer en door de gehele bevolking gedragen alternatief.

Rieuwert Krol

Louis Stiller – Gasland. Hoe Nederland werd wakker geschud. De Geus, Amsterdam. 270 blz. € 19,99.