Aanstaande donderdag ontvangt uitgeverij Cossee de Cultuurprijs Nederland Duitsland 2018. De uitgeverij krijgt een geldbedrag van 4.000 euro.

Uitgeverij Cossee heeft zich bij uitstek ingezet voor het Duitse boek in Nederland en vice versa. De jury ziet deze prijs als een oeuvre-prijs, als een erkenning voor een lange geschiedenis van uitgeven vanuit een oprechte liefde voor het boek. Eva Cossée en Christoph Buchwald hebben met hun team van medewerkers aangetoond dat juist ook de kleinere, zelfstandige uitgeverij een belangrijke plaats in de literaire wereld heeft. Ze hebben een eigen huisstijl ontwikkeld waarmee zij een aantal belangrijke Duitse auteurs in Nederland op de kaart hebben gezet. Uitgeverij Cossee heeft zowel nieuwe Duitse auteurs in Nederland geïntroduceerd, zoals Bernhard Schlink en Kristine Bilkau, als oude auterus opnieuw op de kaart gezet, zoals Hans Fallada en Alfred Andersch. Daarenboven heeft Cossee vele Nederlandse auteurs bij een Duitse uitgeverij weten onder te brengen en zo toegankelijk gemaakt voor de Duitse lezers, waaronder Gerbrand Bakker, Marjolein [sic] van Heemstra, Bregje Hofstede, Eva Meijer, Jan van Mersbergen en Lot Vekemans. Met hun liefde voor het boek zijn zij een fantastisch vehikel in de transnationale cultuuruitwisseling tussen Nederland en Duitsland. De uitgeverij is een voorbeeld voor andere culturele instellingen die tegen de trend in kiezen voor kwaliteit.