Simon(e) van Saarloos en Dean Bowen mogen van het Nederlands Letterenfonds hun koffers pakken en naar naar New Orleans afreizen. Zij zullen in de multidisciplinaire kunstenaarsresidentie Deltaworkers gaan zitten.

Dean Bowen gaat in New Orleans ‘het mechaniek achter groepsidentificatie nader onderzoeken. Hoe verhoudt men zich daar tot de meervoudigheid van een zwarte identiteit? Dit thema wil hij in zijn tweede bundel nader uitwerken.’ Simon(e) van Saarloos

is gefascineerd door de verborgen lgbtq-geschiedenis van de zuidelijke staten, de levendige queer cultuur in New Orleans nu, en de manier waarop in de VS het zuiden als ‘afzetplek’ wordt gebruikt – zoals in Nederland de conservatieve VS worden gebruikt om het progressieve zelfbeeld van Nederland te benadrukken en bestendigen. Haar onderzoek zal zijn beslag krijgen in een essay over herdenken, ‘queer vergeten’ en politiek geheugen en in een non-fictieboek over ‘wit geheugen’ en de vanzelfsprekendheden in de verhouding tot het verleden.

Lees hier meer.