Bol.com heeft geen fysieke winkel, maar verlangt van uitgeverijen wel 45% en meer (soms tot boven de 50%) als de verkoop via de online winkel gaat. De nieuwe uitgeverij Das Mag ging niet akkoord met die percentages met als gevolg dat de winkel de fysieke boeken niet verkocht. De controverse tussen Bol en Das Mag begon toen Het smelt van Lize Spit succes kreeg:

De boeken van Das Mag hebben maanden op Bol gestaan, tegen normale voorwaarden. Totdat Lize Spit bovenaan de Vlaamse bestsellerlijst belandde. Toen wilde de webgigant dat Das Mag Uitgevers een nieuw contract zou tekenen, eufemistisch een ‘samenwerkingsovereenkomst’ genoemd. Bij weigering, zo mailden ze, zouden ze ‘de nodige stappen zetten’.

In deze samenwerkingsovereenkomst staan uitsluitend verplichtingen voor de uitgever. (‘Uitgever garandeert dat de boeken van Uitgever de reputatie en/of het imago van bol.com niet zullen schaden.’) Bovenal zou Das Mag Uitgevers plots een hogere korting aan Bol moeten verlenen, zodat ze 10% meer aan onze boeken konden verdienen. Anders zouden ze onze boeken van hun website halen.

Maar nu is ook Das Mag door de knieën:

Het afgelopen jaar hebben we veel met bol.com gesproken, op zoek naar een afspraak waar we allebei achter kunnen staan en waar ook onze auteurs blij mee kunnen zijn.

Die afspraak is er nu. En daarom zijn vanaf vandaag ook de boeken van Das Mag weer te vinden op bol.com. Dus ook voor de impulsieve en online koper. Verder moedigen we iedereen aan om je eigen boekhandel om de hoek te blijven bezoeken, ook voor de boeken van Das Mag. Want zonder jullie kan die boekhandel niet blijven bestaan.