Rosanne Hertzberger schreef in haar column van NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag weer fijn tegendraads over Bol.com. Die is namelijk veel beter dan de lokale boekhandel, die met Bookaroo een omslachtige omweg bewandelt volgens haar:

Het was weer een typisch voorbeeld van de hiërarchische, gewichtige, elitaire boekenwereld. Zelfs bij de aanschaf van een boek heb je ‘hoog’ en ‘laag’. Hoog is naar de winkel, grasduinen, geur van vergane glorie opsnuiven, en met serieuze blik een loodzwaar papieren boek op de toonbank leggen. Mijn manier is laag: ik download mijn boek bij bol.com. Tien seconden later wil ik beginnen met lezen.

Lees haar verdere column hier en merk ook haar aanval op Ilja Leonard Pfeijffer op, waarmee ze bewijst dat ze geen ironie verstaat.

Wouter van Oorschot, oud-uitgever, reageerde omdat niemand van zijn vakbroeders reageerde:

Zij wil geen elitair papieren boek maar als een ongeduldig verwend kind tien seconden na haar bestelling kunnen beginnen met lezen. Ze noemt dit ‘laag’ en verstaat daaronder: hiërarchieloos, ongewichtig, en plebejisch. Zij ‘verlaagt’ zich daarmee graag tot de heffe des volks, d.w.z. de 30 procent die minder dan een boek per jaar leest en de 20 procent die laaggeletterd tot geheel analfabeet is. Want ‘hoog’ ofwel elitair is bij Hertzberger dat je een papieren boek in een boekhandel koopt en dat deugt niet.

Populistisch geraaskal noemt Van Oorschot de column van Hertzberger.