De Sprookjes van Jones

Uitgeverij Koppernik komt met het bundeltje 3 Sprookjes van Cynan Jones (1975, Aberystwyth), dat, de titel geeft het al een beetje weg, bestaat uit drie sprookjes. In het recente verleden oogstte Jones succes met prachtige dunne romans als De lange droogte, Inham en De burcht, die ondanks hun beperkte omvang werden overladen met ballen en sterren.

De verhalen in dit boekje worden gekenmerkt door typische sprookjeselementen. De plaats- en tijdsbepalingen zijn enigszins vaag (‘Niet zo heel ver hier vandaan was er eens een schitterend veld vol bloemen […]’) en in de sprookjes maken we kennis met reuzen, bewegende poppen en pratende vogelverschrikkers.

Het eerste sprookje is meteen het beste. De handen van een pianist krijgen ruzie omdat de rechterhand de moeilijkste partijen speelt en de meeste waardering krijgt (bovendien zwaait juist deze hand naar het publiek tijdens het applaus). Dit maakt de linkerhand buitengewoon jaloers, maar de rechterhand benijdt de linker, omdat hij minder druk kent en een mooie ondersteunende rol heeft. Nadat ze tijdens een concert geprobeerd hebben om van taak te wisselen, wat jammerlijk mislukt, beseffen ze dat het beter is wanneer ieder zijn eigen werk uitvoert.

Vanaf die dag richtten beide handen zich uitsluitend op wat ze bijzonder maakte en probeerden ze niet iets te zijn wat ze niet waren. En het daaropvolgende concert was, om die reden, het beste dat ooit gehoord werd.

De twee andere sprookjes zijn minder geslaagd. ‘De vogelverschrikker en de pop’ bevat krachtige, zintuigelijke beschrijvingen, maar heeft nauwelijks een plot en het laatste sprookje, ‘De onbuigzame reus’, kent een lange aanloop, maar is zo abrupt afgelopen dat je voor de zekerheid nog even de laatste bladzijde omslaat om te kijken of er nog iets volgt. De slordige vertaling helpt ook niet mee, zeker omdat Cynan Jones in zijn romans zeer secuur en zorgvuldig formuleert.

Bart Kraamer en Chris de Jong van Uitgeverij Koppernik hebben de reputatie dat ze fraai uitgegeven boeken van eigenzinnige auteurs op de markt brengen en ook dit boekje ziet er, mede dankzij de illustraties van Rohan Daniel Eason, prachtig uit. Het is duidelijk dat 3 Sprookjes slechts een tussendoortje is, maar dankzij het sterke eerste verhaal, de verzorgde uitgave en de mooie illustraties, heeft het bundeltje zeker bestaansrecht. Bovendien kost het maar 9 euro, hetzelfde bedrag dat je betaalt voor een uur parkeren in Amsterdam of voor een biertje op een terras in Parijs. Een koopje dus.

Vincent Kortmann

Cynan Jones – 3 Sprookjes. Vertaald door Jona Hoek. Koppernik, Amsterdam, 43 blz. €9.

0

Reacties