Afgelopen zaterdag 12 oktober was het zover: de tweede editie van Het Dichtersbal vond plaats in een afgeladen Vondel CS in Amsterdam. Het Dichtersbal – een samenwerking tussen Het Komrijk en De Bezige Bij – stond dit jaar in het teken van de op het bal gepresenteerde poëzieplaat van De Bezige Bij waarmee de uitgeverij haar 75-jarig bestaan viert. Op de driedubbelelpee zijn werkelijk álle Bij-dichters te horen, maar op het Dichtersbal waren er gelukkig ook genoeg dichters live aanwezig om hun poëzie ten gehore te brengen.

De surrealistisch getoonzette avond opende spectaculair met het Nationaal Jongenskoor dat gedichten van Gerrit Komrij en Lucebert zong. Daarna moesten de jongens naar bed en was het de beurt aan mezzosopraan Lotte Bovi die wederom Lucebert liet klinken, met het beeldend werk van dit dubbeltalent op haar gigantische witte jurk geprojecteerd.

En toen kwamen de dichters; van Delphine Lecomte, Mustafa Stitou, Anneke Brassinga, Miguel Santos en Ingmar Heytze tot Asha Karami, Pieter Boskma, Andy Fierens en Marieke Lucas Rijneveld. Het kon niet op. En toet literair Amsterdam stond te luisteren: van Arjan Peters en Tommy Wieringa tot de gehele familie Charles Hofman met Dichtersbalorganisator Leonardo Hofman als heen en weer vliegend middelpunt.

Er was theater, er was dans, er waren volop surrealistisch verklede bezoekers en er was de onvolprezen Bert Wabbe, de Literair Volkszanger die op zijn geheel eigen wijze het werk van klassieke Nederlandse dichters vertolkte.

Buiten stroomde de regen, binnen de poëzie: met cocktails die naar dichtregels of bundels waren genoemd zoals ‘Zeepzieder en zielenpoot’ van Delphine Lecompte of het tequila-limoen shotje dat Twee piepjes heette, naar de bundel van F. van Dixhoorn.

Het bleef nog heel lang gezellig.

sopraan Lotte Bovi

Het Nationaal Jongenskoor

presentatie van de Bij-elpee (3)

presentatie van de Bij-elpee (2)

surrealistische act

Leonardo Hofman met varkentje

cocktails

DSC_9062

DSC_9061

surrealistische act (2)

Cadavre (2)

Roosmarie Custers en Charles Hofman

meer muziek

muziek

poëtische cocktailbar

DSC_9017

Pieter Boskma met plu

Bert Wabbe (3)

Bert Wabbe (5)

Daniël Vis met

Andy Fierens met

Delphine Lecompte en Tommy Wieringa (1)

Andy Fierens (1)

Marieke Lucas Rijneveld

DSC_8956

DSC_8952

surrealistisch hertje

Arjan Peters en Bart Chabot

Mustafa Stitou

Chris Kokkeel (2)

Jens Meijen (2)

Delphine Lecompte (1)

Familie Hofman plus wilde schilder

(foto’s: © Roos Custers en Dolf Verlinden)