Tweets na Auschwitz

Wie zich verdiepen wil in de Tweede Wereldoorlog kan documentatie genoeg vinden. Wie alleen al op Auschwitz zoekt vindt de volgende boeken, van romans tot ooggetuigenverslagen tot filosofische traktaten.

Bij ons in Auschwitz, Eindstation Auschwitz, De tatoeëerder van Auschwitz, Auschwitz, De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde, De fotograaf van Auschwitz, De laatste trein naar Auschwitz, Trompettist in Auschwitz, Het schooltje van Auschwitz, Auschwitz, Ik ontsnapte uit Auschwitz, Vrijwillig naar Auschwitz, Geen leugens over Auschwitz, Auschwitz 13917, Ik overleefde Auschwitz, Om en nabij Auschwitz, De bibliothecaresse van Auschwitz, De apotheker van Auschwitz, De man die naar Auschwitz wilde, Sonderkommando Auschwitz, 27/01/1945 Auschwitz bevrijd, De God van de Joden na Auschwitz, In de schaduw van Auschwitz, Een rechter in Auschwitz, Bokser in Auschwitz, De vioolbouwer van Auschwitz, Retour Auschwitz, Kind in Auschwitz, Kinderen in Auschwitz, Geloof en vertrouwen na Auschwitz, Kleermaker in Auschwitz, Wat er overblijft van Auschwitz?, De celliste van Auschwitz, Kapelmeester van Auschwitz, Transport XX. Bestemming Auschwitz, De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten, Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz, Het Auschwitz-gen, Een liefde in Auschwitz, De bruiloft van Auschwitz, Gesprekken met mijzelf in Auschwitz, Een kleine stad bij Auschwitz, Altijd Weer Auschwitz, Pelgrim In Auschwitz, Zo was het – Een Italiaanse familie in Auschwitz, Zo was Auschwitz.

Je hebt dus wel de kans om te te verdiepen, en dit is alleen nog maar een greep uit de boeken over Auschwitz. Er is een wereld aan literatuur, van fictie tot wetenschappelijk, over de Tweede Wereldoorlog te vinden. Het is er allemaal.

Iemand gebruikt het woord ‘fascistisch’ en ‘Baudet’ in één tweet en dan is het kermis in de hel die Twitter heet. Leo Lewin deed het en kreeg een modderstroom over zich heen. Let wel: hij zei niet Baudet is een fascist, hij zei dit:

Ik citeer een paar reacties uit de modderstroom die volgde:

Het gaat maar door met de meest verschrikkelijke opmerkingen. Lewin veranderde zijn profieltekst daarna in ‘Overlevende WO2. Vóór Europese integratie, parlementaire democratie en onafhankelijke en neutrale rechtspraak. Tegen directe democratie. Thucydides vertaald.’ Je beroepen op je autoriteit omdat je iets meegemaakt of gedaan hebt, is binnen discussies niet altijd een heel sterk argument, maar ik zou toch iets minder hoog van de toren blazen als je tegen iemand die een concentratiekamp heeft overleefd zegt dat hij niet weet wat fascisme is.

Afgelopen maandag tweette Lewin dit:

Maar naast allerlei aardige, meevoelende reacties staat er dan ook nog deze:

De grootste bedreiging voor een democratische samenleving is domheid.

Coen Peppelenbos