Normaal krijgt Özcan Akyol alleen de wind van voren van AD-lezers die zijn ironie niet begrijpen, maar aan de vooravond van de Boekenweek is dat anders. Christiaan Weijts is het in zijn column in NRC Handelsblad niet eens met Akyol (op diens opvattingen over literatuuronderwijs en de leeslijst na, waarover beide schrijvers waarschijnlijk hetzelfde denken). De aanval in Generaal zonder leger doet Weijts zelfs denken aan populistische politici.

Literair Nederland is een „zenuwzwak kliekje”, vol „elitaire prietpraat”, enfin, u kent het riedeltje, omdat dit type gezwam inmiddels volstrekt mainstream is, uit den treure herhaald. Bijvoorbeeld door de enige twee Kamerleden die in de Grachtengordel wonen. Dat kiezers daarvoor vallen, alla, maar van literatuurlezers mag je aannemen dat ze het foefje doorzien.

Lees de hele column ‘Rebel met mediatraining’ hier en bedenk dan dat het stukje in het boek over de leeslijst dus niet tot het gezwam hoort.