Een van de fijnste, grootste en aansprekendste literaire festivals ter wereld is het Hay Festival, dat niet alleen al sinds 1988 jaarlijks in het Welsche Hay-on-Wye wordt gehouden, maar dat inmiddels over de hele wereld edities kent, van Arequipa tot Abu Dhabi. Ieder jaar in de tweede helft van mei – nu dus – is het oorspronkelijke festival aan de beurt, in Wales, en logischerwijs kan de gebruikelijke formule ervan dit jaar geen doorgang vinden.

Met hulp van schrijvers, uitgevers en sponsoren werd er toch een digitale 2020-editie samengesteld, waardoor tussen 18 en 31 mei een heel veertiendaags programma wordt afgewerkt waarin meer dan honderd schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en politici acte de présence (sic) zullen geven, ieder vanuit zijn eigen woning.

Tussen 18 en 22 mei vond de scholenprogrammering reeds plaats; vanaf vandaag, 22 mei wordt ook ‘het grotemensenprogramma’ gestreamd, en niet de minste namen doen eraan mee: Margaret Atwood, Stephen Fry, Yotam Ottolenghi, Hilary Mantel, Ali Smith en Tori Amos. Vanuit Nederland zal ook Rutger Bregman van achter zijn laptop aanschuiven.

Het hele programma is hier te raadplegen. Het volgen van de gesprekken via de streamer is geheel gratis. De voertaal is uiteraard Engels.

PS: En wie gepland had om in september de Mexicaanse editie in Querétaro te bezoeken, die is voorlopig uitgesteld tot november, in de hoop dat de wereld dan weer rustig ademhaalt.

Afbeelding: © Adam Tatton Reid

0