Baroness Emma Nicholson of Winterbourne had, als weduwe van een van de oprichters van de Booker Prize een erebaantje bij de organisatie, waar ze eerder in het bestuur zat. De rol als ‘honorary vice president’ is ze kwijtgeraakt nadat ze beschuldigd werd van homo- en transfobe uitspraken. Onder aanvoering van schrijver Damian Barr werd bij de Booker Prize organisatie protest aangetekend.

Het bestuur kwam woensdag met deze mededeling naar buiten:

We, the Trustees of the Booker Prize Foundation, met today and wish to reiterate that the views expressed by Baroness Nicholson on transgender people are her own personal opinions.

The issues are complex, but our principles are clear. We deplore racism, homophobia and transphobia – and do not discriminate on any grounds.

Literature is open, plural and questioning. We believe every author’s work should be approached by readers in the same spirit. Integrity is central to both Booker Prizes, whose judging process is conducted at all times in keeping with these values.

Upon her retirement from the Board in 2009, Baroness Nicholson was made an honorary vice president, a role that gave her no say in the governance or operations of the Foundation or prizes. In recent days there has been some confusion about the nature of honorary titles used by the Foundation. Too many believe that these titles in some way symbolise the prizes. That is not the case.We have today decided that these titles and roles should, with immediate effect, cease to exist. Those holding them have been informed and thanked for their longstanding interest.

Nicholson, die als parlementslid tegen het homohuwelijk stemde, verdedigt zich op Twitter tegen de beschuldigingen en krijgt – ook vanuit de homogemeenschap – steunbetuigingen.

Een paar weken eerder was J.K. Rowling onderwerp van een soortgelijke mediastorm.

De barones heeft op haar Twitterpagina inmiddels een verklaring gezet waarin ze bedroefd en met woede de beschuldigingen verwerpt.

(foto: © Roger Harris, CC BY 3.0)