Annemarie Haverkamp is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2020. De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. Haverkamp krijgt de prijs voor haar roman De achtste dag. Volgens de jury weet Haverkamp zich in haar debuut te profileren ‘ als een auteur die een dilemma of drama verfijnd en subtiel over het voetlicht weet te krijgen. Zonder larmoyant te worden schetst zij in acht dagen de problemen van de ongeneeslijk zieke vader. Sinds de dood van zijn vrouw, een voormalig balletdanseres, draagt timmerman Egbert Tol de zorg voor zijn zwaar gehandicapte zoon. Hij doet dat met liefde, humor en grote vindingrijkheid. Een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd. Tederheid en harde werkelijkheid gaan hand in hand’.

Aan de prijs is een geldbedrag van € 2000 euro verbonden. Ook genomineerd waren Hannah van Binsbergen met Harpie, Sebastiaan Chabot met De slaap die geen uren kent, Caro van Thuyne met Wij, het schuim, Michiel Cox met Messias van niks en Mariken Heitman met De Wateraap.