We hadden het nieuws even gemist, maar Stephan Sanders is sinds vorige week weer columnist. Na Vrij Nederland en de Volkskrant zit hij nu bij NRC Handelsblad. Goed nieuws voor iemand die de nodige relativering kan aanbrengen in het op scherpe toon gevoerde racisme debat. Deze week neemt hij het op voor historicus Piet Emmer die sinds Journaalverslaggever Gerri Eickhof hem een racist genoemd heeft in de Volkskrant (en die uitspraak later weer enigszins introk in een ingezonden brief) aangeschoten academisch wild is geworden.

Ik heb bij Emmer vaker een onderkoelde, licht-provocatieve toon opgemerkt die sterk afwijkt van die van de jongste generatie historici. Emmer klinkt een beetje Brits: afstandelijk, koel, ‘aloof’ (afzijdig). Die ‘tone of voice’ wordt niet meer gepikt door mensen die ‘slaaf’ al bijna racistisch vinden klinken, en het per se willen hebben over ‘tot slaaf gemaakten’. Omdat Het Heel Erg Was.

Lees de hele column hier.