In zijn column van vandaag in het Algemeen Dagblad roemt Özcan Akyol de ‘creatieve geesten’ van de CPNB, de organisatie die zich bezighoudt met de propaganda van het Nederlandse boek. Gisteren startte de Kinderboekenweek; dit jaar gaat de CPNB voor het eerst een samenwerking aan met McDonald’s.

Akyol vat samen:

In filialen van fastfoodketen McDonald’s wordt tot 11 oktober bij een Happy Meal een boekje aangeboden uit de serie ‘Avonturen van de Boomtoptweeling’ van de Amerikaanse schrijver Cressida Cowell.

Het viel de columnist op dat er meteen kritiek kwam vanuit de boekensector, maar ook op social media spraken mensen schande van de samenwerking:

Normaal wordt leesbevordering door mensen met goede intenties tegengewerkt door lieden uit de eigen branche, met gedateerde opvattingen over wat wel en wat niet deugt, maar nu gaan zelfs mensen van buitenaf zich ermee bemoeien.

Dat worden dikke kinderboeken.

Geplaatst door Joost Nijsen op Zondag 27 september 2020

De kritiek is volgens Akyol volkomen onterecht. Volgens hem ligt de boekensector aan de beademing en kunnen de ‘creatieve geesten’ van de CPNB de sector weer tot leven brengen:

Eén ding is duidelijk; de boekenwereld gaat zelf niet met een oplossing komen voor het grote probleem. Er is hulp van anderen nodig, bij voorkeur bedacht door creatieve geesten met hun eigen specialisaties, en ook een ander publiek bereiken.

Daarom verdient de CPNB juist lof. Deze club heeft gezien dat de eigen sector aan de beademing ligt en dat alleen een alliantie met anderen, op basis van tegendraadse plannen, het lezen van boeken weer enigszins sexy kan maken.

Lang leve de CPNB (aldus Akyol)!