Manon Uphoff is de nieuwe voorzitter van de Europese Literatuurprijs. Zij voert de jury aan waarin ook criticus Cyrille Offermans (De Groene Amsterdammer), literair vertaler Martine Woudt (laureaat 2020) en boekhandelaren Marieke de Groot (Pantheon Boekholt, Amsterdam) en Marischka Verbeek (Savannah Bay, Utrecht) zitten. De longlist van de Europese Literatuurprijs is onlangs bekendgemaakt, wie er op de shortlist staan leren we op 29 juni.

Manon Uphoff:

Ik verheug me erop ̶ als Obelix die in de ketel met toverdrank is gevallen ̶ om met mijn collega-juryleden deze reis door de Europese literatuur te maken. Juist in deze tijd, waarin we van zoveel contact en mogelijkheden tot uitdrukken afgesneden zijn, is het voor lezers en zeker ook voor mij als voorzitter van de Europese Literatuurprijs een voorrecht om deze romans te lezen, bespreken en onder de aandacht te brengen. Een voorrecht om te kúnnen lezen, vrije toegang te hebben tot een rijkdom aan ervaring en verbeelding, omdat deze in vertaling voor ons toegankelijk is gemaakt.