In Het Financieele Dagblad (€) van vandaag draagt literair agent Paul Sebes het literaire boek ten grave. In een artikel van Damy Baumhöer over de toekomst van het boek laat hij zich niet van zijn optimistische kant zien.

‘Netflix is gewoon spannender, en over het algemeen kijken mensen liever naar Ajax dan dat ze de nieuwe Grunberg openslaan. Lezen is toch een tamelijk elitaire, intellectuele bezigheid, steeds meer iets voor ouderen. Lezers sterven simpelweg uit.’

Volgens Ruth de Jager van Storytel zien jongere mensen nog wel iets in luisterboeken, maar haar opmerking komt niet helemaal overeen met het rapport De leescultuur van jongeren waarover wij eerder vandaag ook al berichten. Daar bleek dat jongeren het lezen van echte boeken verkozen boven luisterboeken. In dat rapport worden de volgende opmerkingen genoteerd:

* ‘Op luisteren zit ik niet per se te wachten. Het maakt het niet leuker.’
* ‘Ik lees liever in mijn eigen tempo dan dat ik naar iemands stem moet luisteren.’
* ‘Het boek, dat ik luisterde, had een Belgische stem, en toen had ik meteen niets meer met het boek.’
* ‘Heel lang luisteren is niet fijn’; ‘Ik ben na 10 minuten gestopt, het was te eentonig. De stem was net een robot.’

Over echte, niet digitale boeken, wordt gezegd dat:

* het prettig is om van papier te lezen;
* het fijn is om een boek vast te kunnen houden;
* het fijn is om de dikte te kunnen zien en om vooruit en achteruit te kunnen bladeren.