In Trouw vandaag het bericht dat het Amsterdamse debatcentrum De Balie tijdelijk Willem Arondéus schuimtaart verkoopt. De Balie is nu een centrum van het vrije woord, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw, een voormalig kantongerecht, gebruikt als Polizeigefängnis. Op de site van De Balie wordt in een wat rammelende tekst waarin tegenwoordige tijd en verleden tijd door elkaar staan een nadere toelichting gegeven:

Willem Arondéus was een van de vele verzetshelden die hier als gevangene werd opgesloten. Willem was beeldend kunstenaar en schrijver, en kwam al vroeg openlijk uit voor zijn homoseksualiteit. In 1940 raakt hij betrokken bij het verzet. Uit veiligheidsoverwegingen weet haast niemand binnen het verzet zijn echte naam, dat hij een kunst maakte [?] en homoseksueel was.

[…]

De nacht voor de executie mochten de veroordeelden bij elkaar in de cel doorbrengen en brieven en voedsel ontvangen. Arondéus vraagt om een Hollandse schuimtaart die een bakker uit Leiden illegaal (zonder voedselbonnen) voor hem bakt. Die nacht heerst er een uitgelaten stemming en wordt de schuimtaart opgegeten door Arondéus en zijn elf medegevangenen.

Op 1 juli 1943 wordt Willem Arondéus geëxecuteerd. Vlak voor zijn executie, vraagt Arondéus aan zijn advocate: “Zeg de mensen dat homoseksuelen niet per definitie zwakkelingen zijn.”

Lees de hele tekst hier. Op de foto ziet de schuimtaart er in ieder geval heel smakelijk uit. Je vraagt je af waarom het taartje slechts tijdelijk te verkrijgen is.