Naar de Noordkaap op een step, fiets of Vespa

Uithoeken van de aarde spreken tot de verbeelding. Je kunt niet verder en toch zou je dat willen. Kaapstad, Vuurland, de Noordkaap. Je komt er niet zomaar, de reis ernaartoe is vaak al een avontuur en misschien is die nog wel indrukwekkender dan het uiteindelijk te bereiken doel.

Michael van Peel maakte de reis in 2014 op zijn oude Vespa, vanuit België. Hij merkte toen dat er vanuit de hele wereld mensen rondliepen op dit bijna noordelijkste puntje van Scandinavië (het echte noordelijkste punt ligt nog een aantal kilometers verder). Hij ontmoette er, naast ‘gewone’ toeristen, veelkleurige globetrotters die in allerlei voertuigen naar het noorden waren afgereisd. Vijf jaar later besloot hij met vriend en fotograaf Rafaël Balrak weer op pad te gaan om de verhalen op te schrijven van het gevarieerde gezelschap dat zich daar verzamelt, op de Nordkapp.

Nordkapp Stories is een prachtig bladerboek geworden met foto’s die de leegte en uitgestrektheid van het landschap onderweg zo intens weergeven dat je direct op pad zou willen gaan. Maar ook de figuren die trots naast hun step, motor, camper, Tesla of fiets staan omdat ze de onderneming volbracht hebben, prikkelen de reislust en fantasie. Uit de gesprekken die Michael voert met deze mensen blijkt keer op keer een enorm enthousiasme en doorzettingsvermogen. Ze wilden iets en hebben het bereikt.

De broers Ondřej en Radim uit Tsjechië zijn 33 dagen onderweg geweest, Ondřej op een kickbike (step) en zijn jongere broer op een racefiets. De Alpen waren ze al eerder een keer overgestoken, op weg naar Venetië, dus ze wisten hoe ze moesten klimmen en dalen. In Scandinavië haalde de lichtgewicht carbon step op vlakke stukken 35 km per uur en bergafwaarts zelfs 85 km. Ze hadden geen vaste planning en genoten van het landschap en de vriendelijke mensen onderweg.

Jörg en Matthias zullen wat minder aanspraak gehad hebben in hun lijkwagens. Ze vertellen dat ze tijdens gewone vakanties wel eens geweigerd worden op een camping. Deze aparte vervoermiddelen hebben ze uit praktische overwegingen, niet om ‘morbide redenen’, zoals Michael vraagt. ‘De bedoeling is om een auto te hebben waar je gemakkelijk in kunt slapen. (…) Zelfs in een normale caravan is er zelden plaats voor een matras van twee meter.’ Het levert in ieder geval prachtige foto’s op: een zwarte lijkwagen naast nette witte campers tegen een grijsblauwe eindeloze lucht.

Een paar motorrijders komen echt van de andere kant van de wereld, zoals twee vrienden uit Myanmar en Colby uit Canada. Hij vertrok meer dan een jaar geleden uit Nieuw-Zeeland en reed door Azië via naar Spanje uiteindelijk naar Noorwegen. Een eenzame wereldreiziger die eigenlijk altijd onderweg is. Michael: ‘Het klinkt alsof het almaar minder gaat over de bestemming en meer over…’ Colby: ‘Er was nooit een finale bestemming. Nooit. Ik heb me altijd de vraag gesteld: What’s next? Ik rijd naar…uiteindelijk niet meer te willen rijden.’

Tussen de uitgeschreven vraaggesprekken, landschapsfoto’s en portretten door staan de reiservaringen van Michael die hij tijdens zijn eerste tocht op zijn Vespa maakte. Terwijl hij ook motor rijdt, kiest hij niet voor niets voor een Vespa. ‘Op een motor rijd je altijd assertiever, concentreer je je op het asfalt, op vloeiende bochten maken, op het rijden zelf. Op de Vespa is dat allemaal van geen tel. De geest vertraagt samen met de snelheid, de wegen worden kleiner, de denkruimte groter.’

Vandaar waarschijnlijk dat hij ook vol bewondering afstapt op Victor en Allison die vanuit Frankrijk op de fiets zijn aangekomen. Ze kenden elkaar niet, Victor woont in Lyon en plaatste op facebook een bericht dat hij naar de Noorkaap wilde fietsen. Allison, uit Parijs, stuurde een berichtje: ‘Oké, ik ga mee.’

Wat de reizigers gemeen hebben is dat ze naast de altijd maar voorthollende tijd lijken te staan. Ze hebben hun eigen doelen gesteld, een besluit genomen om onderweg te zijn, te reizen en zich niet te laten leiden door regels en wetten die een vaste baan of een regelmatig leven aan je opleggen. De een is maanden onderweg, de ander een paar weken, maar in die periode zijn ze maar met één ding bezig: reizen. En reizen is om je heen kijken, mensen ontmoeten, bij de dag leven. Nordkapp Stories is een prachtig boek dat laat zien dat je misschien niet moet blijven dromen over die ene mooie reis, maar hem gewoon moet gaan maken. Op een step, een fiets of een Vespa.

Arjen van Meijgaard

Michael van Peel – Nordkapp Stories. Vrijdag, Antwerpen. 160 blz. € 22,50.