In het programma Vroege Vogels is vanmorgen bekendgemaakt dat De ontdekking van de natuur van Hans Mulder de Jan Wolkers Prijs 2021 heeft gewonnen. Hij krijgt 5.000 euro mee en een portret door Siegfried Woldhek.

De conservator natuurhistorische collecties van de UvA had door corona en een verbouwing van de Artis-bibliotheek even weinig om handen, en greep die kans aan voor het schrijven van verhalen over 400 jaar natuurhistorische wetenschap. Zelden pakte die ambitie zo goed uit als in het geval van Mulder. Hij is een rasverteller, schrijft toegankelijk en weet de lezer zo een boek lang bij de les te houden – geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten. De jury koos uiteindelijk voor het boek dat ons het meeste greep, door de inkijk in een wereld die we beter leren kennen. Voor een boek dat nog jaren in de kast zal staan als een nieuwe klassieker. Voor een verteller die de lezer van begin tot einde weet te boeien. Voor een uitgever die zichtbaar oog heeft voor kwaliteit en die ook alle ruimte geeft, in woord en beeld.

De onderwereld van de tuin – Romke van de Kaa (Atlas Contact)
Biografie van een vlieg – Paul Faassen en Jaap Robben (Loopvis)
De Poel – Pauline de Bok (Atlas Contact)
Terra Ultima – Raoul Deleo en Noah J. Stern (Terra Lannoo)

De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).