Vandaag kregen we te horen dat een van onze recensenten is overleden. Martin Overheul schreef sinds oktober vorig jaar recensies voor Tzum. Daarnaast schreef hij voor de Boekensite Gent waar hij medebeheerder was. Hij schreef ook voor Hebban, maar daar was hij steeds minder tevreden over de koers en daarom stapte hij over naar Tzum.

Het bericht komt onverwacht omdat we wel wisten dat hij de kanker eronder probeerde te krijgen, maar in zijn laatste berichtje aan ons in september leek dat ook gelukt te zijn. Hij meldde wel dat hij nog last had van zware vermoeidheid en dat we niet meteen moesten rekenen op nieuwe recensies. ‘Mijn energie neemt langzaam maar zeker weer toe, dus ik probeer die achterstand binnen een paar weken weg te werken.’ In die paar weken is er blijkbaar iets heel anders gebeurd.

Het rare is dat we Martin nooit in levende lijve ontmoet hebben, omdat hij zich bij onze site aanmeldde tijdens de coronatijd. De laatste Tzum-borrel vond net plaats voordat de pandemie huishield. In de berichten over zijn dood blijkt wel dat hij naast een literatuurliefhebber een beminnelijk mens was. In een oud interview op Antwerpen Leest komen we te weten wie tot zijn favoriete schrijvers gerekend mogen worden:

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?
Nescio, Kurt Vonnegut, Marquez en Seneca.

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?
Ik herlees jaarlijks het werk van Nescio.

We hadden veel langer van Martins kennis van en liefde voor literatuur gebruik willen maken.