Een hommage aan Hans Wiegel

Hans Wiegel is gestopt als columnist bij De Telegraaf. Hij is 80 jaar geworden, een hele leeftijd. Ieder mens moet een keer stoppen. Zijn laatste column ging vergezeld met een afscheidsinterview. Daarin gaf hij allerlei antwoorden.

De stijl van de columns van Hans Wiegel is vaak nagedaan. Dat betekent dat er wel een uniek element in de columns zit. Een element dat je kunt nadoen. Toch is er maar één Hans Wiegel en dat is Hans Wiegel.

Stel je voor dat je een literaire column op die manier schrijft. Dat zou ongeveer als volgt gaan.

Er zijn deze week weer een heleboel boeken uitgekomen. Goede boeken en slechte boeken. Slechte boeken kunnen toch heel succesvol zijn. Thierry Baudet staat al drie weken op nummer 1 van de bestsellerlijst. In de boekhandels is er geen vraag naar het boek. Baudet schijnt een truc toe te passen. Waarom niet meer schrijvers gebruik maken van die truc is me een raadsel.

De gewone prijs van Het Coronabedrog is € 21,95, met een handtekening kost het boek € 24,95 en als je er nog een persoonlijke boodschap in wilt hebben dan moet je € 99,95 betalen. Dat is bijna honderd euro voor een persoonlijke boodschap. Dat noem je een verdienmodel. Gerard Reve zou het ook doen, maar die is dood. Over de doden niets dan goeds.

Coen Peppelenbos

(foto: Croes, Rob C. / Anefo, Nationaal Archief, CC0)