Het ILFU (Internationaal Literatuur Festival Utrecht) zoekt 10.000 boeken om zijn opening op 23 september luister bij te zetten. In een straat in de Utrechtse binnenstad verdrijft het kunstenaarscollectief Luzinterruptus het verkeer met een schitterend verlichte rivier van boeken, dit om het thema van dit jaar te illustreren: de fictie bij de feiten.

Luzinterruptus is een anoniem collectief van kunstenaars uit verschillende disciplines uit Madrid. De installatie Literature vs Traffic werd zo’n tien jaar geleden voor het eerst in Madrid gerealiseerd en was sindsdien ook in New York, Melbourne, Toronto en Ann Arbor te zien. Letterlijk krijgt fictie de ruimte, op straat, midden in de stad, als stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht.

In alle dertien filialen van de Bibliotheek Utrecht kunnen boeken, al dan niet voorzien van een persoonlijke boodschap, worden ingeleverd. Tot de opening van het festival verblijven tien schrijvers in residentie in de Utrechtse stadswijken. Zij werken aan een tekst met als thema 900 jaar Utrecht: Stad zonder muren. Iedere schrijver kiest een eigen invalshoek en locatie voor de residentie, zoals een ziekenhuis, hotel of buurtcentrum. De schrijvers zijn: Mariken Heitman, Mia You, Corinne Heyrmann, Martin Rombouts, Yael van der Wouden, Nisrine Mbarki, Hendrik de Pecker, Bakr al Jaber, Steff Geelen en Asmae Ammadou. Tijdens de kunstinstallatie Literature vs Traffic presenteren zij hun teksten.

ILFU vindt dit jaar plaats van 23 september tot en met 8 oktober. Binnen het festival vallen ook het NK Poetry Slam, de Utrechtse Boekenmarkt en de 39ste Nacht van de Poëzie.

Op de foto de installatie Literature vs. Traffic zoals die te zien was in Toronto. Foto ILFU/Lola Martinez.