In januari 2023 verschijnt een nieuw boek van Lale Gül, Ik ben vrij getiteld. Hoewel het niet om een fictiewerk gaat, lijkt het boek wel een vervolg te zijn op haar debuutroman Ik ga leven.

Over haar nieuwe boek schrijft uitgeverij Prometheus:

In Ik ga leven vertelde Lale Gül over de lange en moeilijke weg die ze moest afleggen om vrij te kunnen zijn. Nu, twee jaar later, vraagt ze zich af wat vrijheid eigenlijk is. Waar houdt jouw vrijheid op en begint die van een ander? Hoe zit het met religieuze besnijdenissen? Religieus onderwijs? En in hoeverre kun je vrij denken als je tot aan de volwassen leeftijd in een onvrij systeem hebt leren denken?

Een systeem waarin een hiërarchie bestaat tussen gelovigen en ongelovigen, wij en zij, hetero en homo, man en vrouw, zoon en dochter, bondgenoot en afvallige. Kun je breken met zo’n dogmatisch denkpatroon? Lale Gül vraagt zich af of we wel zo vrij zijn en stelt dat zij, maar ook velen met haar, een slachtoffer van de vrijheid van godsdienst is. Ze roept op om bepaalde vrijheden te herzien, opdat de vrijheid van anderen juist gewaarborgd kan worden.

Haar debuutroman deed afgelopen jaar nogal wat stof opwaaien, Gül ontving zelfs verschillende bedreigingen. Van Ik ga leven werden meer dan 207.000 exemplaren verkocht, de roman staat nog steeds in de bestsellerlijst.