Binnen de mogelijkheden goed nieuws: Salman Rushdie is van de beademing af en aanspreekbaar. Hadi Matar, de man die Rushdie neerstak, heeft voor de rechtbank inmiddels gezegd dat hij onschuldig is, maar op borgtocht vrijkomen zat er gelukkig niet in voor hem. Matar heeft ouders die uit Libanon komne, maar hij is geboren in de VS.

Op Bazarow schrijft hoofdredacteur Roeland Dobbelaer een column waarin hij het gebrek aan reactie onder het grootste deel van de Nederlandse collega’s veroordeelt:

Zijn de meeste Nederlandse schrijvers nog met vakantie? Ook van het Nederlandse Letterenfonds, de CPNB, en van de Koninklijke Boekverkopersbond zagen we nog geen reactie. Op de site van PEN Nederland nog geen verklaring, wel likete PEN Nederland een bericht van de moederorganisatie PEN International die de aanslag veroordeelde. PEN is de internationale schrijversvereniging die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten, voor de vrijheid van expressie. Ook van Amnesty International nog geen bericht gezien.

Lees de hele column hier.